През лятото Токио ще се сблъска с ограничена електроенергия

Това лято в района на Токио ще се запази напрегната ситуация по отношение на търсенето и предлагането на електроенергия, сочат прогнозите на японското правителство.

Според последните оценки, публикувани от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността, съотношението на резервния капацитет за доставка на електроенергия в метрополията може да достигне най-ниското ниво за поддържане на стабилни доставки. Той ще спадне до 3 %, ако през юли в региона, обслужван от Tokyo Electric Power Company, се появят прекомерни горещини, каквито се случват веднъж на десетилетие, предаде Синхуа.

Дори и да продължи да има такива тежки метеорологични условия, се очаква комуналните дружества в други населени места да разполагат с резерви за електроснабдяване, надвишаващи 3 %, сочи прогнозата.

Оценките, базирани на плановете за доставка на доставчиците на електрически услуги, очакват процентът на резервния капацитет да се подобри до 3,9 % в района на Токио през август и да достигне 4,6 % през януари 2024 г. за региона, както и за северните части на Япония, включително Хокайдо.

На фона на опасенията за недостиг на електроенергия японското правителство помоли жителите и предприятията в страната да пестят електроенергия през юли миналата година.

Искането беше отправено, за да се избегне недостиг на електроенергия за първи път от фискалната 2015 г. насам, когато всички ядрени реактори в страната бяха спрени след аварията в АЕЦ "Фукушима“.

За да се осигури стабилно електроснабдяване, министър-председателят Фумио Кишида е инструктирал правителството си да ускори усилията за рестартиране на ядрените реактори, които отговарят на строгите стандарти за безопасност, въведени след бедствието през 2011 г., съобщават местните медии. /БГНЕС