Приемна за спомени във Военния музей в Деня на храбростта

Приемна за спомени „Героите в моя род“ имаше в Националния военноисторически музей в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Тя бе част от специална програма с която музея отбеляза празника, предаде репортер на БГНЕС.

Днес тук беше обявен вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция. За първи път посетителите на Музея имаха възможност да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“

Деяна Костова от НВИМ посочи, че една от инициативите им в празничния ден е насочена конкретно към децата. Те имаха възможността да решават военна кръстословица, която тества не само техните познание, но и чувството им за ориентация, логическото им мислене, добрата връзка с родителите им, защото те също се налага да помагат за правилното решаване на тази кръстословица.

„Друга една идея на нашия екип също беше реализирана във връзка с празника. Отворили сме приема за спомени. В нея всеки от нашите посетители може да разкаже историите за храброст, които се съхраняват в неговия род. По този начини ние обогатяваме разказа за българската военна история, изпъстряме го с точно тези истории, които го правят специален“, сподели тя. Деяна Костова каза, че посетителите откликвали изключително радушно към тази идея. "Имаме видеокамера, пред която те могат да разкажат лично, също такава им даваме контакти, с които да се свържат, ако искат да осмислят повече своя разказ, да ни го изпратя в писмен текст", посочи тя. Валерия Бинева от музея, която е на приемната за спомени не скри, че някои хора се смущават да говорят пред камера и по тази причина записали само част от техните истории, по – късно историците ще се свържат с тях. Тя разказа например, че тук дошли и били малки дечица на 6-7-8 години. „Те идваха срамежливо да споделят за историите на техните дядовци на дядовци, участвали във Втората Световна война“, разказа тя.

Всички събития, организирани специално за празника се състояха на открито, във външната експозиция на Националния военноисторически музей. Достъпът до експозиционните пространства от музея предупредиха, че се осъществява при използване на не повече от 50 % от капацитета им, до 50 души в залите на постоянната хронологична експозиция и съблюдаване на всички противоепидемични правила. /БГНЕС