Принц Уилям с инициатива за бездомните в Обединеното кралство

Британският принц Уилям ще стартира в понеделник нова инициатива в Обединеното кралство, чиято цел е да покаже, че е възможно да се сложи край на бездомността, съобщиха от двореца Кенсингтън.


41-годишният наследник на трона Уилям и неговата благотворителна Кралска фондация ще помогнат да се предоставят на шест водещи места във Великобритания "пространство, инструменти и взаимоотношения", за да се работи за предотвратяване на бездомността на местно ниво.

Обещавайки "трансформиращ подход" към проблема, петгодишната инициатива - наречена Homewards - ще се опита да създаде "изпитан модел, който може да бъде разширен в Обединеното кралство и извън него".

Тя има за цел да отключи "безпрецедентни партньорства" и да подобри разбирането за бездомността, като програмата стартира заедно с ново проучване, според което всеки пети човек във Великобритания има опит с бездомността.

"В едно модерно и прогресивно общество всеки трябва да има сигурен и безопасен дом, да бъде третиран с достойнство и да получава необходимата подкрепа", заяви Уилям. "Чрез Homewards искам да превърна това в реалност и през следващите пет години да дам на хората в Обединеното кралство надежда, че бездомността може да бъде предотвратена, когато си сътрудничим. Това е голяма задача, но аз твърдо вярвам, че чрез съвместна работа е възможно да направим бездомността рядка, кратка и неповтаряща се и с голямо нетърпение очаквам да работя с нашите шест локации, за да превърнем амбицията си в реалност".

Принцът ще започне двудневна национална обиколка, която ще започне в понеделник в Лондон и по време на която ще обяви шестте локации.

На всяко избрано място Homewards ще помогне за формирането на ръководени на местно ниво коалиции от хора, организации и фирми, които ще работят за предотвратяване на бездомността в своите райони въз основа на местните нужди и опит.

Това включва гъвкаво начално финансиране на стойност до 635 000 долара във всяко населено място, което може да бъде използвано в подкрепа на изпълнението на плановете им за действие. /БГНЕС