Продължава делото срещу Навални за клевета

Алексей Навални беше отведен в Бабушкинския съд за разглеждане на наказателно дело за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артьоменко, съобщава ТАСС.

Навални е докаран в бронирана полицейска кола от следствения арест "Матроская тишина" няколко часа преди началото на процеса. Той е настанен в придружителната стая, където ще изчака началото на заседанието. То ще започне в 10:00 московско време. Очаква се съдът да изслуша исковете на страните. Прокурорът ще поиска наказание за Навални.

Полицията отново засили охраната на съдебната палата. Както съобщава кореспондентът на ТАСС, още от сутринта полицията патрулира в околностите на сградата, територията се изследва със служебно куче, а на паркинга зад сградата има около 20 пазители на реда с бронежилетки. В близост до съда не се забелязват поддръжници на Навални.

Предстоящата среща по случая ще бъде трета поред. Навални го грози глоба до 1 милион рубли или задължителна работа до 240 часа.

Според разследването, на 2 юни миналата година Навални публикува видео на своя канал „Телеграм“ и на страницата си в Туитър, в което ветеранът от Втората световна война Игнат Артьоменко изразява позицията си в подкрепа на измененията в Конституцията на Руската федерация. Под този видеоклип Навални пише коментари, "съзнателно неверни, очернящи честта и достойнството на ветерана и подкопаващи репутацията му". Навални не се признава за виновен. /БГНЕС