Проф. Ангел Димитров: РСМ не приема общата история, поставя под съмнение договора

Когато не желаеш да приемеш една основна формулировка от самия договор за приятелство и добросъседство, тоест, че има обща история, това означава, че имаш съмнение в приложението на този договор. Това заяви председателят на Смесената историческа комисия между България и РС Македония, проф. Ангел Димитров на въпрос на БГНЕС на какво разчита македонската страна, след като съвместната комисия е основна част от договора.

За да живее един договор, трябва да бъдат направени стъпки във всички полета на взаимодействие. Нашата комисия е само едно от тях. За съжаление като гражданин го казвам, а не като човек, който е пряко ангажиран в другите сфери, че и там няма никакъв напредък, добави проф. Димитров. Той оцени резултатите от провелата се среща днес като нулеви.

Успяхме почти да завършим протокола от 12-ата среща, която бе в началото на годината. Това също е символично. Резултатите са нулеви. Няма резултати, заяви Ангел Димитров. 17- та среща на комисията е предвидена през февруари 2022. Предвидени са общо 5 срещи през 2022, добави Димитров.

Днешната среща мина под знака на случилото се на 8 декември. Тогава чухме, че Свети Климент е създал македонската духовност. Още през 2018 г. Приехме няколко препоръки, включително за Светите братя Кирил и Методий. В тях се казва, че делото им се е развило в България. Същото важи и за делото на Свети Климент. Това са едни от малкото завършени резултати. Политическото ръководство на РСМ знае за тях. На 8 декември те се връщат към старата интерпретация.

Нашата безплодна среща мина в този контекст. Разговаряхме за цар Самуил и отново разговорите са безрезултатни. Затънали сме в X-XI век. Опасявам, се че трудно ще върви работата и през следващата година, коментира още проф. Димитров. /БГНЕС