Проф. Ингрид Шикова: Получихме перспективен ресор с големи възможности за развитие

Новият ресор на България в Европейската комисия „Иновация и младеж“ е много добър, много интересен и може много добре да се развие.

Той предполага включването на образование, научни изследвания, аудиовизия, дигитални интереси, спорт и др. Това е един доста широк ресор, в който могат да се направят много и наистина интересни неща. Не бива да сме недоволни. Ако Европейският съюз иска да заеме своето достойно място в света от гледна точка на икономиката, трябва да има подготвени хора, трябва да развива човешките ресурси и техните умения. С това ние можем да спечелим като европейци. Не трябва да разчитаме на евтина работна ръка, както разчита Китай. В Европейския съюз образованието, научните изследвания и иновациите трябва да са водещи. Не мисля, че ресорът „Иновации и младеж“ не се харесва, а точно обратното тук могат да се направят много неща.

Ресорите не се определят в зависимост от това как дадена страна се е справила в съответния сектор. България не е най-добрата в иновацията, напротив имаме скромни резултати, поне така са определени от Еврокомисията. Може би и в образованието не сме най-добри. Номинацията на комисар от България може пък да помогне да се активизираме в тези области, да стимулира тяхното развитие. Трябва да имаме по-голям потенциал в научните изследвания.

Образованието е свързано с големи финансови възможности. Да вземем, например, програмата „Еразъм“, която е една от най-успешните в ЕС. По нея се предвижда удвояване, ако не и утрояване на средствата. Дори в своите политически насоки новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че ще настоява за тройно по-голям бюджет за „Еразъм“.

Средствата за иновации и научни изследвания са също много големи. Програмата „Хоризонт 2020“ е най-добре финансираната в ЕС. Ако скептиците казват, че сме получили ресор, в който няма пари, това не е вярно.

Новият състав и структурата на Комисията е направен доста интересно. Фон дер Лайен следва съвсем точно политическите насоки, които представи. Ресорите, които посочи в своята реч пред Европейския парламент, тя ги е подкрепила със съответните комисари и заместник-председатели. Някои хора могат да кажат, че ресорите звучат абстрактно, като, например, „Ценности и прозрачност“ или „Европейски начин на живот“. Зад тези наименования се крият доста сериозни проблеми за решаване. ЕК е направена малко по-нестандартно от това, което сме свикнали, но това може да внесе повече динамика и тя да бъде по-модерна, по-балансирана и с нови идеи. Това е добре.

Хубаво е, че има баланс, защото в състава й има комисари, които са били в предишните състави на ЕК. Голяма част от тях са заместник-председатели, т.е. те имат нужния опит в определени области. Важно е да се познава механизма на работа. Едновременно с това има нови имена. Всеки нов човек идва с нови идеи и амбиции, а това е много положително. /БГНЕС

------------

Проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Анализът е направен специално за БГНЕС.