Проф. Сашо Пенов към учениците: Може да се конкурирате с връстниците си по света

С приключенски дух вървете по пътя на знанието. Всяка дума, всеки ден, всяка година ви прави по-богати и по-образовани за живота. В училищна среда вие ще се възпитате да бъдете граждани на България, да бъдете граждани на света и да се конкурирате със своите връстници в целия свят. Вярвам, че го можете, но за да го постигнете, трябва и да учите, а за това ще ви помогнат вашите учители.

С тези думи служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов се обърна към учениците и учителите по време на откриването на новата учебна година в 18 СУ „Уилям Гладстон”, предаде репортер на БГНЕС.

Пенов се обърна и към учителите и директора на училището и благодари за труда, който полагат, за да могат децата да усвоят знания и умения, които да водят до просперитет на страната.

„Без в сърцето си да усещаш признанието да си учител, няма как да упражнявате тази професия”, посочи той.

Министърът се обърна и към родителите и им благодари за това, че вярват в българското училище, че споделят трудностите в развитието на обществените отношения и всячески се стремят да подпомогнете процеса на образование, така че нашите деца да получат най-доброто.

Посланикът на Япония Нарахира Хироши благодари за поканата да участва в тържеството. „Сигурно вие сте изпълнени с надежди и желание да учите днес, искам да поздравя родителите на децата. Моля, учете всичко с желание и така ще вървите напред”, каза той.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа също се обърна към децата и всички присъстващи на първия учебен ден в 18 училище и каза, че за нея е голяма чест да бъде с тях в този ден. Тя каза, че двете ѝ дъщери съвсем скоро ще бъдат част от първокласниците в училището.

„Училището е възможност за поставяне на начало за училището за живота, имам 3 важни урока, които искам да споделя с вас от моя опит - не позволявайте на никого да ви каже, че не можете да направите нещо. Второ, винаги вдигайте ръка, за да вземете участие и то не само в училище, защото това може да ви отвори много врати и третото, много важно нещо, е не само да бъдем умни, но да бъдем и добри с околните”, посочи тя.

Три от децата, които днес ще минат през училищния праг за първи път рецитираха стихотворения, посветени на специалния ден, който ще остане незабравим спомен за тях. /БГНЕС