Проф. Топалов: Българо-македонската комисия ще заседава, очакваме обективност от колегите в Скопие

На 15 и 16 октомври в Скопие ще се състои срещата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Това съобщи за БГНЕС проф. Кирил Топалов, който е един от членовете на комисията.

По време на срещата трябва да бъде подписан протоколът от последното й заседание, което се състоя преди почти година през ноември 2019 г. Тогава по искане на македонската страна комисията спря работа. Мотивът бе провеждането на предсрочните парламентарни избори в РС Македония, които се състояха чак през юли тази година.

Проф. Топалов още веднъж подчерта, че не е имало онлайн среща на комисията, както твърдят някои македонски колеги. „През юни председателите и по още един човек от комисията се чуха онлайн, но пак не се стигна до подписване. Протоколът все още не е подписан от тяхна страна“, обясни българският учен.

Проф. Топалов се надява, че по време на предстоящата среща македонските колеги ще проявят по-голяма обективност, ще бъдат по-близо до историческата истина, а не до предпоставените тези на македонизма. „Надявам се, те да се съобразят с документите и архивите. Ние отново издадохме архива на Гоце Делчев“, каза той.

„До 1944 г. ние имаме обща история. Това е нашата теза. Ние не отричаме държавната идентичност на Македония след 1944 г. Готови сме да приемем по отношение на езика следната формулировка: официален език на РС Македония. Те обаче не приемат формулировката официален език на РС Македония, а искат да бъде македонски език. Ние им казваме, че такъв език няма, а има регионална книжовна норма на българския език“, заяви проф. Топалов.

Утре в София ще пристигне новият външен министър на РС Македония Буяр Османи. Той ще бъде приет по негова молба от българския външен министър Екатерина Захариева. /БГНЕС