Проф. Зайковски: БПЦ трябва час по-скоро да признае автокефалността на МПЦ-ОА

Отношенията между Българската православна църква и Македонската православна църква – Охридска архиепископия се развиват добре и смятам, че трябва още повече да се задълбочат. Това коментира за БГНЕС историкът проф. Драган Зайковски от Института за национална история в Скопие.

„БПЦ трябва час по-скоро да признае автокефалността на МПЦ-ОА и да дойде толкова очакваният момент за съвместно съслужение на българският патриарх Неофит и македонският архиепископ Стефан. Смятам, че извършването на тази съвместна служба ще бъде един силен сигнал за братската любов между двете православни църкви и двата народа“, заяви Зайковски.

Историкът заяви, че силно се надява българският патриарх в скоро време да посети Северна Македония и де извърши служба.

Посещението на българския патриарх в съседната ни страна се определя като „голяма чест“ и от македонския епископ Яков, който летя навръх Великден с нашата делегация до Светите земи за Благодатния огън. Решението епископът да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на срещата на митрополит Киприан с българския министър-председател Бойко Борисов.

Патриарх Неофит, от своя страна, заяви пред БГНЕС, че все още не е обсъждана визита до Скопие, но този въпрос предстои да се разглежда. „Ще има обсъждания и тогава ще се реши кое как да се отрази и да се направи“, каза българският патриарх. /БГНЕС