Произведения на Ван Гог и Пикасо се продадоха за рекордни цени на нидерландски панаир на изкуството

Най-големият панаир за изкуство в Европа затвори врати, а организаторите съобщиха, че продажбите, включително редки творби на Ван Гог, Пикасо и Кеес ван Донген, са достигнали "рекордни цени".

Въпреки че не може да се посочи общата сума на продажбите на някои от най-търсените произведения на изкуството в света, организаторите на Европейския панаир за изобразително изкуство (TEFAF) заявиха, че продажбите са достигнали "десетки милиони евро".

"Невъзможно е да се пресметне общата сума, тъй като много от сумите не се оповестяват публично", заяви организаторът на TEFAF Ноепи Теста.

"Но имахме рекордни продажби, които достигнаха десетки милиони евро", каза тя пред АФП.

Сред най-скъпите артикули за продажба тази година бяха рядка ранна картина на Ван Гог, рисувана по времето, когато художникът е живял в Южна Нидерландия около 1884 г., и творба на пионера на абстрактното изкуство Василий Кандински на стойност няколко милиона евро.

Базираната в САЩ галерия, която продаде картина Ван Гог, озаглавена "Tete de paysanne a la coiffe blanche", потвърди купувача, а нидерландските медии съобщиха, че е достигната исканата цена от 4,5 млн. евро (4,9 млн. долара).

Картината на Кандински от 1910 г. "Murnau mit Kirche II" беше обявена за продажба от търговеца на произведения на изкуството Робърт Ландау, който купи творбата миналата година за 45 млн. долара на търг в Sotheby's.

Не е известно дали е намерен нов купувач, но на панаира Ландау посочи, че картината наскоро е била оценена на "100 млн. евро".

Други големи имена също достигнаха най-високи цени.

Работа върху хартия на Пабло Пикасо, наречена "Femme au tablier", беше продадена за почти два милиона евро, а картина на нидерландско-френския художник Кийс ван Донген, озаглавена "Femme au Chapeau", беше продадена за "седемцифрена сума на частен европейски колекционер".

Но не само картините достигнаха най-високи цени.

Огледало от 17 век от Сафавид беше продадено на фондация "Ага Хан" в Торонто за около 200 000 евро, съобщиха организаторите.

Порцеланово произведение от Делфт, което преди това е било собственост на британския моден фотограф Сесил Бийтън, достигна цена от около 300 000 евро.

По време на осемдневния панаир близо 50 000 посетители се стекоха, за да разгледат произведенията на изкуството, представени от 270 изложители от 22 държави. /БГНЕС