Прокуратурата: Бояджиев е извършил двойното убийство в Лозен

Задържаният вчера Чавдар Бояджиев от софийското село Лозен е извършител на двойното убийство край селото. Мъжът преди година убил друго 22-годишно момиче, но е освободен с подписка. Открити са сериозни пропуски по разследването на предходното убийство, заради което директорът на 8-мо РПУ ще бъде освободен. Това съобщиха от прокуратурата, която даде подробности за двойното убийство в село Лозен. Разследването се води от Софийската градска прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

„В понеделник ще бъде разглеждана мярката за неотклонение на обвиняемия Ч. Б., ще поискаме задържане под стража", обяви зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

„На 4 август е извършен оглед от СДВР на територията на Бургас, иззети са пистолет с пълнител, дрехи, кутия с патрони на обвиняемия Ч. Б. и банкова карта на убитото момче. На 5- ти август е извършен оглед на територията на област София, установено е тяло на жена на видима възраст от около 20 години, както и тяло на мъж на видима възраст от 30 години. Разпитани са свидетели и близки на жертвите. Телефонът на момичето е намерен в кв. "Младост". По ръцете на обвиняемия има капсулни частици, което означава, че скоро е произвеждал изстрели с огнестрелно оръжие. След запознаване със събраните доказателства се констатира, че има достатъчно основания да се смята, че Ч.Б. е извършил двете убийства", каза още Христов.

У заподозрения са намерени и кутия с патрони и банкова карта на името на убития 27-годишен мъж.

Телата на 18-годишно момиче и 27-годишен мъж бяха открити с огнестрелни рани вчера сутринта на различни места край село Лозен.

Младата жена е била обявена за издирване в петък.

"Момичето е било убито в късните часове на 3 август. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство - мъж на 27 г. Убийствата са извършени с огнестрелни оръжия, "по особено жесток начин", заяви заместник главният секретар на МВР Живко Коцев.

Задържаният 34-годишен мъж - Чавдар Бояджиев, е живеел в Лозен и е познавал двете жертви. Той е бил арестуван на пътя между Айтос и Бургас.

При задържането си мъжът е направил самопризнания. Намерени проектили и гилзи при тялото на убитото момче, са изстреляни от пистолет, намерен в автомобила на обвиняемия, доказва експертиза на разследващите органи.

През април миналата година задържаният е извършил убийство по непредпазливост на 22-годишна жена, но е освободен с мярка подписка.

„През миналата година на 6 април обвиняемият е извършил и друго убийство по непредпазливост, жертвата е 22 годишно момиче. Той е задържан за срок от 72 часа, но внесено е искане за постоянно задържане, съдът обжалва това решение с мярка подписка, в момента делото е на производство, то е стартирало в сектор разследване на СДВР. Намираме много пропуски по това дело, поискали сме освобождаване от длъжност на неговия ръководител", каза още Коцев.

Заместник-директорът на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че майката на убитото момиче е подала сигнал в 8-о РУ, че е изчезнала.

„В момента обвиняемият живее с момиче, чийто баща е бил служител на МВР през 1991 г., назначен в столичното девето районно управление, през 1998 г. е напуснал системата на МВР. Обвиняемият Ч.Б. е ползвал оръжието на бащата на момичето", подчерта Коцев.

Заместник градският прокурор Христо Кръстев каза, че Ч.Б. е обвинен за това че на 3 и 4 август е извършил двойно убийство, събират се доказателства, предстои преценка за това дали първата жертва през 6 април 2022 г. е убита умишлено.

Бояджиев е направил пълни самопризнания. През 2019 година е регистриран за престъпление против личността. Заедно с други две лица е причинено телесно увреждане на българин. Внесен е обвинителен акт с мнение за съд през 2020 година. През 2023 година е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба от 1000 лева.

В събота жители на село Лозен излязоха на протест срещу насилието и двойното убийство. Те настояват и за постоянно полицейско присъствие в селото./БГНЕС