Промените в Закона за биоразнообразието влизат в МС след 3 години дебат

След 3 години дебати промените в Закона за биологичното разнообразие влизат одобрение от Министерски съвет, съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов

„Този закон трябваше да е променен още преди 3 години. В крайна сметка ние търсихме баланса. Последната кръгла маса със Съвета на учените ни дава основание да смятаме, че имаме широка подкрепа“, заяви в отговор на БГНЕС министърът.

На последната тематична среща са присъствали 16 неправителствени организации са присъствали, от тях 12 са подкрепили поправките. Има и такива, които са недоволни, че не са се съобразили с предложенията, затова се заканват с протести.

С приемането на промените ще развържем възможността за по-доброто управление на „Натура“, а не със забраните, които в момента застрашават 1/3 от територията на страната, смята Димов.

Към момента 34,8% от територията на страната попада в „Натура“. Има много територии, които заради грешна подадена информация са в програмата без да е необходимо. Точно такива грешки няма да допуска промененият закон, разясни министърът.

За по-голяма прецизност при управлението занапред местните власти ще са задължени да разработват териториални планове за управлението на зоната „Натура“. До момента те не са били задължителни.

Новият закон ще дава повече правомощия на общините при взимането на решения как да се управляват териториите в зоната.

Третата съществена поправка е свързана с начина на събиране и предоставяне на ин“първични данни“, които са постъпвали от местните общности и от учените. Това е била и основната причина за попадането по погрешка на много територии в зоната. „Оттук нататък държавата трябва да гарантира, че първичните данни трябва да са достоверни“, каза още екоминистърът.

Друга промяна е фирмите и организациите, които получават средства за изготвянето на данни и анализи по „Натура“ впоследствие ще са задължени да ги предоставят публично. „След като обществото плаща за определени данни и информация трябва да има достъп“. /БГНЕС