Протест с лампиони срещу мрака в съдебната власт

И тази вечер протестиращи, осветиха с лампиони пространството пред Съдебната палата в София в знак на протест и се обявиха за "правосъдие без каскет", предаде репортер на БГНЕС.

Адвокат Емил Георгиев от инициативата „Правосъдие за всеки” посочи, че исканията им остават непроменени от самото начало на протестите. „Ние настояваме за задълбочена и действителна реформа в правосъдието, която трябва да започне с предсрочното отстраняване или подаване на оставка от страна на главния прокурор Иван Стоименов Гешев. Това е, така да се каже, първото и най-важно условие”, каза адвокатът.

„Нашите искания в годините са подкрепяни от всички специалисти в областта на правосъдието, те се виждат по един или по друг начин ясно изразени в докладите, които получаваме по мониторинговия механизъм. А сега, съвсем актуално, последното становище на Венецианската комисия потвърждава в основата си и това, което ние казваме. Обсъжда се безконтролността на главния прокурор, обсъждат се всички онези дефицити и пропуски в българската съдебна система, които в годините инициатива „Правосъдие за всеки” е сочила”, каза още той.

Емил Георгиев отбеляза, че пред Съдебната палата има фенери, има лампи, които те са използвали няколкократно в техни събития. „С тях искаме да изразим от една страна силата на светлината в мрака, че някой трябва да запали и поддържа светлината в едно общество, пък дори тя да е мъждукаща, за да не настъпи пълният мрак. А настъпването на пълния мрак е съвсем реална хипотеза, ако няма наистина кой да пали светлината, ако няма кой да обръща внимание на важните за обществото ни въпроси”, посочи той. /БГНЕС