Проучване: Подкрепата за ВМРО-ДПМНЕ пада, Груевски стопява рейтинга на Мицкоски

От последното проучване на общественото мнение в Северна Македония по няколко актуални теми, става ясно, че обществената подкрепа за партията ВМРО-ДПМНЕ пада, а бившият премиер Никола Груевски има еднаква подкрепа с настоящия - Християн Мицкоски. Управляващата СДСМ пък увеличава шансовете си за победа на следващите избори.

Гражданите бяха попитани какво е мнението им за политическата и икономическа ситуация в страната, в проучване на Агенция Stratum R&D по поръчка на сп. "Фокус", предаде БГНЕС.

Рейтингът на ВМРО-ДПМНЕ пада, като част от причините са вътрешните разногласия в партията.

Според резултатите от изследването вътрешните разногласия в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се преливат и в настроенията на електората, тоест влияят пряко на възприятието на гражданите.

Изводът е, че конфликтът Мицкоски-Груевски отслаби партията и видимо намали рейтинга на ВМРО-ДПМНЕ.

Разделената ВМРО-ДПМНЕ ще преживее поражение на предстоящите избори, ако вътрешното разцепление се отрази на електората и се създаде нов политически субект. В общественото пространство се спекулира, че поддръжници на Никола Груевски може да се явят на парламентарните избори със свои собствени листи.

На въпроса „Ако изборите бяха днес, за коя партия най-вероятно ще гласувате“, 10,1% от анкетираните граждани са гласували за ВМРО-ДПМНЕ, ръководена от Християн Мицкоски, докато 9,2% от анкетираните са гласували за нова партия от ВМРО-ДПМНЕ начело с Никола Груевски. Що се отнася до СДСМ, начело с Димитър Ковачевски, подкрепа изразяват 15,8% от анкетираните и при тези обстоятелства настоящите управляващи отново ще излязат начело.

Това означава, че от кулминацията на разделението във ВМРО-ДПМНЕ най-голяма полза има СДСМ. Избирателите на ВМРО-ДПМНЕ са разделени и почти половината от тях са склонни да подкрепят нова партия, водена от Никола Груевски. Предстои да видим дали сегашните настроения на електората вдясно ще преживеят кресчендо, но разбира се сметките имат огромно отражение на рейтинга на опозиционната партия.

Сред албанските политически партии ДСИ е стабилна и води с 6,2% от анкетираните. За Алтернативната коалиция, БЕСА и Демократическото движение са гласували 4,2% от гражданите, а за Алианса на албанците - 2,7%.

Груевски стопи рейтинга на Мицкоски, разгарът на сблъсъка е за Ковачевски

Според резултатите от допитването разделението на избирателното тяло на ВМРО-ДПМНЕ и разпределението на лагерите на Мицкоски и Груевски води до политическа полза за Ковачевски, като рейтингът му се покачва на гърба на конфликтните лидери на ВМРО-ДПМНЕ.

На въпроса "Кой бихте казали, че е любимият ви политик", най-много респонденти отговарят с "никой" - 25,1%.

За Димитър Ковачевски са гласували 12,8% от гражданите, а той води пред Никола Груевски, за когото са гласували 11,1% от анкетираните. За Християн Мицкоски, който в момента е на трето място, са гласували 10,5%.

След проучването на IRI това е второто проучване, в което Никола Груевски има по-висок рейтинг от Християн Мицкоски.

Въпреки че Груевски има малка преднина от 0,6%, от гледна точка на политическия анализ си струва да се отбележи.

Дали това ще се превърне в тенденция или просто краткотрайно отражение на общото недоволство на гражданите от всички политици, предстои да стане ясно.

Икономическата нестабилност

Икономическата нестабилност е най-сериозното предизвикателство за гражданите, посочват 74% от анкетираните. Цели 69% от гражданите смятат, че основното предизвикателство е корупцията, а 60% - че това е неефективната съдебна система. Става дума за 11 предложени отговора, по които гражданите могат да посочат.

Гражданите усещат антикризисните мерки на правителството и смятат, че те дават положителен резултат

Над 50% от анкетираните граждани в проучването смятат, че антикризисните икономически мерки на правителството на Димитър Ковачевски дават положителен резултат.

На въпроса „Смятате ли, че политиките на правителството за облекчаване на кризата, предизвикана от войната в Украйна, дават положителен резултат“ 19,3% заявяват, че са съгласни, 31,5% от гражданите смятат, че мерките „ дават частичен резултат“. 23,6% от гражданите смятат, че „дават минимален резултат“. Само 18,4% от гражданите посочват, че мерките не дават резултат.

Съобщенията за нови мерки и политики за намаляване на цените или подпомагане на гражданите в навечерието на зимата очевидно ще бъдат значима тема за населението през следващия период.

Силната подкрепа за членството в ЕС остава с 68% от гражданите

Проучването на "Фокус" показва, че се запазва силната подкрепа на гражданите за членство в ЕС. 68,1% от анкетираните са заявили, че подкрепят членството в ЕС, 9,25% са против.

Членството в НАТО има силна подкрепа от 72,1%. Членството на Северна Македония в инициативата "Отворени Балкани" се подкрепя от 76% от гражданите.

Половината от гражданите са неутрални по отношение на конституционните промени

Интересен за политически анализ е въпросът за подкрепата за конституционните промени. За първи път в проучване по-голям процент от гражданите са неутрални относно необходимостта от вписване на българите и другите етнически общности в Конституцията, за да може страната да продължи по главите в преговорите с ЕС.

На въпроса "Бихте ли подкрепили промените в конституцията, необходими за деблокиране на преговорите с ЕС", половината, тоест 50% от анкетираните се обявиха за неутрални, 35% ги подкрепят и 19% са против.

Гражданите искат редовни изборни

Най-голям процент от анкетираните граждани - 58,4%, смятат, че изборите трябва да са в редовния срок и че не трябва да се стига до предсрочни избори. 27,4% от анкетираните граждани подкрепят провеждането на предсрочни избори. /БГНЕС

-----------------------------

Телефонно проучване с размер на извадката от 1200 респонденти. Представителна извадка по регион, място на пребиваване и националност, по пол и възраст. Събирането на данни е извършено в периода 01-06 октомври 2023 г.