Путин: Русия ще използва всички средства да защити Беларус

Русия ще използва "всички средства", за да защити Беларус от нападение, заяви президентът на Русия Владимир Путин.


"Що се отнася до Беларус, тя съюзна държава, а агресията ще означава агресия срещу Руската федерация", заяви той на заседание на Съвета за сигурност в Кремъл. "Ние ще отговорим на това с всички средства, с които разполагаме."

Путин заяви, че и контраофанзивата на Киев, предприета с цел изтласкване на руските войски в южната и източната част на Украйна, се проваля въпреки военната и финансовата подкрепа на западните държави.

"Във всеки случай все още няма резултати" от контраофанзивата, каза Путин в телевизионно изказване. "Не помагат нито колосалните средства, които бяха вкарани в киевския режим, нито доставките на западни оръжия, танкове, артилерия, бронирани машини и ракети".

Също така руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 8,5%, за първи път от септември миналата година, на фона на опасенията, че отслабването на рублата ще доведе до повишаване на инфлацията в страната.

"Инфлационните очаквания се повишиха. Тенденциите във вътрешното търсене и обезценяването на рублата от началото на 2023 г. значително засилват проинфлационните рискове", се казва в изявление на централната банка. /БГНЕС