Радев изслуша партиите, предстои да реши на кого да връчи мандата

Президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени сили, след което ще прецени на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Първи при президента първи влязоха от „Продължаваме промяната“ начело с премиера в оставка Кирил Петков. По време на срещата Радев подчерта, че страната ни се нуждае от работещ парламент: „Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни необходимите реформи“.
Петков обеща максимална диалогичност. „Единственото, на което не сме готови, е да дадем всички средства на шепа хора, които реално да ограбят населението“, каза той. Петков заяви, че ПП са готови да говорят с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че не виждат в това НС формула, зад която да застане стабилно мнозинство. Тя подчерта, че ГЕРБ поемат отговорност за решаване на кризите. Според нея трябва да се търсят устойчиви решение за България.
„Готови сме да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите. Това не означава, че нашето становище, че не може да има стабилно мнозинство в това НС, се е променило“, допълни Атанасова.
„Ние сме предлагали многократно решения, и аз ги изброих при срещата с президента. Предложихме и провеждане на съдебна реформа и търсене на такива мнозинства в бъдещия парламент. Без нас не само не може да стане съдебната реформа, но ние можем и да сме мотора на бъдеща съдебна реформа“, каза още Атанасова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че политическата логика диктува да има предсрочни избори. „Политическата логика диктува, че коалиция, основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма, няма как да издържи, и ще падне рано или късно. Още тогава казахме, че ни предстоят предсрочни парламентарни избори. Ние сме отговорна политическа партия със скромен 32-годишен политически опит, и в такива кризисни ситуации винаги ДПС е играело своята основна, отговорна роля. За да бъде променена формулата, по която се конструират изобщо ситуациите в политиката, са нужни предсрочни парламентарни избори, нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел на крива къща“, каза той.
Според Карадайъ правителството в оставка на Кирил Петков е най-лошото в историята на България.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че ако президентът Радев им даде третия мандат, да положат усилия за съставяне на кабинет. „За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи“, каза тя.
Нинова не би преговаряла с ГЕРБ и ДПС. БСП би преговаряла с партиите от досегашната четворна коалиция. Премиерът, според нея, трябва да бъде излъчен от ПП. От БСП предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност.

От „Има такъв народ“ заявиха, че няма да поставят „червени линии“. „Ние смятаме, че мандатът трябва да отиде там, където ще е най-големият обединител и ще е с най-голям шанс да състави правителство. Смятаме, че на този етап е важно да има парламент, и то не за друго, а защото ситуацията в момента е такава, че трябва да има работещ парламент“, каза Ива Митева.
Според Тошко Йорданов може да дойде едно правителство в рамките на година или две, колкото се прецени, за справяне с кризата, и да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица, защото заради политически проблеми се стигна до тази криза. От ИТН нямат претенции към премиерския пост.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че ще водят преговори в рамките на досегашната 4-на коалиция. „Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена. Затова смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания“, каза той.
Иванов посочи, че ДБ са готови да участват в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори. „Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото политическата класа много се увлече в поставянето на разделителни и червени линии без да може да предложи решения. 8 месеца след поредните избори сме на път отново да покажем на хората, че не можем да осигурим решение на най-тежката политическа и икономическа ситуация, пред която се е изправяло нашето поколение. Това заплашва да се превърне в много тежко самопризнание, че не можем да носим отговорност“, заяви той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че трябва да има нови избори. Според него те трябва да бъдат нещо като референдум за бъдещото развитие на страната. Той смята, че тежката зима, която се задава може да бъде преодоляна, ако страната ни възстанови отношенията си с Русия.
Костадинов заяви, че едно ново правителство, излъчено от този парламент, няма да издържи и няколко месеца. „Тази срамна агония на българския парламент и правителство трябва да бъде прекратена“, добави лидерът на „Възраждане“.
Според него е недопустимо България да бъде управлявана от чужди посолства. Той определи като срамно привикването на български политици в американското посолство. /БГНЕС