Радев: Няма друг път за излизане от блокажа освен оставката на кабинета

Бягството няма да ви спаси от позора. Това доказва, че истинският парламент е пред сградата. Това заяви президентът Румен Радев в началото на есенната сесия на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Снимка: ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Радев каза това, след като по време на слово му цялата ПГ на ГЕРБ излезе от пленарната зала.

Не съм във възторг, че съм в НС при тази обстановка. Показателна е липсата на диалог, добави Радев. Поздравявам ви с новата зала.

В дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващите, НС е институцията, която трябва да прояви отговорност за бъдещето.

Точно преди една година от тази трибуна се обърнах към народа и НС, очертах ситуацията в страната. Трябва да се засили парламентарният контрол върху изпълнителната власт. Да има повече прозрачност в институциите, въвеждане на финансова децентрализация, подобряване на бизнес средата. Призовах парламента като централен орган към действия за постигане на тези важни за обществото цели. Ясно заявих, че времето за промяна изтича, така както изтичат навън младите българи, както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери. Тези мои думи бяха пренебрегнати, но днес улицата е изпълнена с възмутени загрижени за бъдещото хора, подчерта Радев. Ако НС беше упражнявала пълноценен контрол върху изпълнителната власт, нямаше да има пълни с гневни хора улици, нямаше да има олигарси с пълни с пари шкафчета, отбеляза още той.

Парламентът се превърна в безпрекословен изпълнител на волята на премиера Борисов. Никой от тази зала не се осмели да зададе сериозен въпрос на главния прокурор. Очаквам парламентът да не влиза в ролята на обслужващ персонал повече на премиера, да не подменя дневния ред на обществото, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова конституция, което има за цел само спасяване на днешното правителство. Не липсата на нова конституция и на ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриване устоите на държавността и корупцията, подчерта Радев. Когато оставките станат факт, призовавам да предотвратите опитите на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се формира експертен кабинет – марионетка на сегашната власт, категоричен е Радев.

Ако не искате да чуете мен, то поне чуйте вашите избиратели, които са навън и да не гласувате каквото и да било експертно правителство в рамките на това НС, призова депутатите президентът. А също така да не гласувате никакви промени в избирателния закон, защото те са отстъпление от демокрацията, добави той.

Когато политическото доверие е загубено, средствата са оставка, разбира се, каза още той. Трябва да има дебат за фундаменталните условия, без които няма сигурност на личността, собствеността и бизнеса, заяви Радев.

Обръщам се към протестиращите и полицията за недопускане на насилие и провокации, не можем да си позволим справедливите искания на хората да бъдат опорочени. Очаквам парламентът да предотврати въвличането на страната в хаос, безредици и безпътица. Призовавам ви да последвате волята и исканията на българите за незабавна и безусловна оставка на правителството. Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата, освен мирния, нормалния политически акт на оставка, каза още президентът. /БГНЕС