Радев: Странно е как НС с ниска легитимност ще работи за конституционни промени

Това, което се случва в момента някак навява на съмненията, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор. Това, което се случва е някак си урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как, когато загърбиш своите принципи, загърбиш своето достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници и в този случай, както се появи при назначаването скоростно на Борислав Сарафов да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство, става все по-трудна задача. Ние като общество трябва да следим и упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор, защото неговото назначаване -на този изпълняващ длъжността не преминава през детайлната процедура, не преминава през тези задълбочени обсъждания за професионални и морални качества, но не минава и назначаването му пред указ, издаден от президента.

Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната политическа конюнктура да остане за неопределено дълго време на този пост. Ние трябва да съдим по отношението му към имунитетите и към делата за корупция на трупчета по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно, ако остане на този пост, да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливост”, добави Радев.

Президентът коментира и това защо не е изчакал решение на КС преди издаването на указа за освобождаване на Гешев. “Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви той.

Държавният глава коментира и промените в Конституцията, които предстоят. “Странно е как едно Народно събрание, раздирано от противоречия, с ниско обществено доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук трябва наистина да сме много, много внимателни. Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл. И се надявам да не се използва Конституцията като параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система", уточни Радев.

Според държавният глава България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта между Русия и Украйна. ”Виждате, че той ескалира, че носи огромни рискове и поставя на изпитание нашите социални системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде грешка“, смята той. /БГНЕС