Рамафоса: Южна Африка е под натиск да вземе страна в състезанието между Русия и Запада

Позицията на Южна Африка на "необвързаност" не е по-благоприятна за Русия от тази на други държави и страната няма да бъде принудена да се откаже от позицията си, заяви президентът Сирил Рамафоса.


В своя седмичен бюлетин Рамафоса заяви, че "с избухването на конфликта между Русия и Украйна върху страната е оказан изключителен натиск да изостави своята неприсъединена позиция и да вземе страна в това, което на практика е състезание между Русия и Запада".

Рамафоса заяви, че и други страни на африканския континент и на други места са били подложени на подобен натиск, предаде АА.

Коментарите му следват твърденията от миналата седмица на посланика на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити, който заяви пред репортери, че Вашингтон е убеден, че Южна Африка е доставяла оръжие на руската армия, въпреки че страната твърди, че е неутрална.

Бриджити твърди, че руският товарен кораб "Лейди Р", който е акостирал във военноморската база "Симон'с Таун" край Кейптаун между 6 и 8 декември 2022 г., е натоварил оръжия и боеприпаси, докато се е връщал в Русия.

Рамафоса заяви, че тъй като няма конкретни доказателства в подкрепа на твърдението, правителството създава независимо разследване, ръководено от пенсиониран съдия, което да установи фактите.

Южноафриканският лидер заяви, че мнението на страната му за продължаващия конфликт е, че международната общност трябва да работи заедно, за да се постигне спешно прекратяване на военните действия и да се предотвратят по-нататъшни загуби на човешки живот и разселване на цивилни граждани в Украйна.

"Тя трябва да подкрепи смисления диалог за постигане на траен мир, който да гарантира сигурността и стабилността на всички нации", пише той.

Рамафоса заяви, че руско-украинската война и напрежението, което е в основата ѝ, няма да бъдат разрешени с военни средства, а трябва да бъдат решени по политически път.

"Южна Африка вярва, че този конфликт трябва да бъде разрешен чрез диалог", каза той и добави, че страната му е решена и на думи, и на дело да поддържа позицията си за мирно разрешаване на конфликта.

"Водени от уроците на нашата история, ние ще продължим да се противопоставяме на призивите, независимо от коя страна, да се откажем от нашата независима и необвързана външна политика", добави той. /БГНЕС