Разследват Болсонаро за твърдения за измами по изборите

Върховният съд на Бразилия разпореди президентът на страната Жаир Болсонаро да бъде разследван за твърдения за изборни манипулации, предаде АФП. Болсонаро критикува системата за електронно гласуване години наред, без да е представил конкретни доказателства за машинации.

Състав на Върховния съд постанови, че президентът Жаир Болсонаро трябва да отговаря по твърдения, че бразилската система за електронно гласуване е била компрометирана.

Решението на съдията Александър дьо Мораес идва в момент, в който Болсонаро засили дългогодишните си атаки срещу избирателната система в страната, твърдейки, че е възможно с нея да се извършват манипулации.

Преди дни хиляди бразилци излязоха по улиците в няколко градове на страната, за да подкрепят крайнодесния Болсонаро и да протестират срещу системата за електронно гласуване. В Рио де Жанейро около 3 хиляди души преминаха по плажа Копакабана. Демонстранти имаше и в столицата Бразилия и най-големия град Сао Пауло.

Болсонаро от дълго време критикува електронното гласуване, което беше въведено в южноамериканската страна през 1996 година. Той настоява за всеки глас, подаден електронно, да бъде принтиран на хартиена разпечатка, като според него, хартиеното свидетелство прави изборните измами по лесни.

Досега държавният глава обаче не е предоставил доказателства за предполагаеми злоупотреби с гласове./БГНЕС