Рекламодателите се отказват от X

След като Илон Мъск подкрепи антисемитска теория на конспирацията, от X, бившия Twitter, започна отлив на известни рекламодатели, предаде АФП.

Групата с нестопанска цел Media Matters добави Apple, Disney, Comcast, Lionsgate Entertainment и Paramount Global към списъка на компаниите, които спряха рекламата си в X.

"Lionsgate спря рекламата в X заради неотдавнашните антисемитски туитове на Илон Мъск", заяви говорител на компанията за производство и разпространение на филми пред АФП.

В четвъртък IBM заяви, че спира рекламата си в X поради доклад, в който се съобщава, че нейни реклами се показват до пронацистки постове в X.

"Големите компании обявяват, че ще преустановят всякаква реклама", заяви групата на уебстраница, включваща текущ списък.

Белият дом осъди Мъск, най-богатия човек в света, за "отвратително насърчаване" на антисемитизма.

Белият дом реагира на публикация на Мъск, в която противоречивият магнат на Tesla и SpaceX отговаря на антисемитски пост в X с думите: "Вие казахте действителната истина".

Оригиналният пост беше възприет от Белия дом и американските медии като препратка към дългогодишна конспиративна теория сред белите супремасисти, според която евреите имат таен план за вкарване на нелегални имигранти, за да отслабят бялото мнозинство.

Позовавайки се на публикацията на Мъск, говорителят на Белия дом Андрю Бейтс заяви, че е "неприемливо" да се повтаря такава "отвратителна лъжа".

"Осъждаме най-остро това отвратително насърчаване на антисемитската и расистката омраза, което противоречи на основните ни ценности като американци", каза Бейтс. /БГНЕС