"Ролинг Стоун": "Диктаторът Тръмп" планира да разположи огромен брой войници на границата

През първия си мандат плановете на Тръмп да изпрати войски на "война" на южната граница бяха осуетени. Този път той говори за изпращането на до 300 000 души там.


Плановете на Доналд Тръмп да си даде широки правомощия "в първия ден" на новата администрация включват изпращането на огромен брой американски войници - потенциално "стотици хиляди" - за затваряне на южната граница и за подпомагане на изграждането на нова мрежа от лагери за задържане на имигранти, съобщават трима души, запознати със ситуацията, пред "Ролинг Стоун".

Тръмп и някои от неговите поддръжници многократно са заявявали, че всяка втора администрация трябва да третира преминаването на мигранти като "война" на американска земя. По време на първия мандат на Тръмп служители и адвокати са осуетили подобни планове за военна полиция на границата поради правни опасения, според бивши високопоставени служители като министъра на отбраната Марк Еспър.

Сега бившият президент е твърдо решен да се обгради с помощници и приятелски настроени към MAGA адвокати, които могат да направят подобни драконовски политики "напълно законни" при евентуален втори мандат, твърдят два източника, близки до Тръмп. Макар че втората администрация на Тръмп далеч не е сигурна, групи като Американския съюз за граждански свободи все пак се подготвят за евентуален блиц контрол на заповеди, включващи военните власти, ако той спечели, казват адвокати и активисти.

Според трима души, запознати с въпроса, през последната година Тръмп и някои от най-близките му съюзници са говорили за това, че ако Тръмп спечели преизбирането си догодина, незабавно ще изпратят "вълна" от федерални войски на американско-мексиканската граница, за да я запечатат. Понякога Тръмп е изразявал желание да изпрати това, което един от източниците описва като "много хиляди" американски войници, за да затворят южната граница и да приложат драконовската му визия. Друг източник, запознат с въпроса, припомня, че Тръмп е заявил, че операцията може да изисква между десетки хиляди и дори стотици хиляди войници.

"От президента Тръмп, Стивън Милър и други съм чувал между 100 000 и 300 000 души за това какво може да е необходимо, за да се свърши работата както трябва", казва един от запознатите. "Има различия в мненията за това колко всъщност ще са нужни и всеки има свои собствени идеи.... Нищо не е изковано с камък".

От 80-те години на миналия век президентите и на двете партии са изпращали войски на активна служба и Националната гвардия на границата на САЩ, често с подкрепата на Конгреса. Често тези мисии включваха войски, които изпълняваха помощни или административни функции, за да могат служителите на Митническата и гранична служба да се съсредоточат върху правоприлагането. По време на първото си управление Тръмп изпрати повече от 5000 военнослужещи от Националната гвардия на границата, където те помагаха в дейности по поддръжка, като например опъване на тел по границата с Мексико.

По онова време Тръмп многократно мърмореше как този акт е половинчата мярка и се оплакваше, че "нелоялни" служители на администрацията му пречат да изпрати по-големи сили на южната граница, според бивш висш служител на администрацията.

Тези подбуди предизвикаха сблъсък между главния съветник на Тръмп по въпросите на имиграцията Милър и министъра на отбраната Марк Еспър. В началото на пандемията "Ковид-19" Милър започнал да изготвя план за друго разполагане, което щяло да изисква изпращането на 250 000 военнослужещи за запечатване на границата с Мексико, според "Ню Йорк Таймс". Съобщава се, че разгневеният Еспър се е намесил и е осуетил идеята.

Предварителната стратегия за втория мандат на Тръмп - използване на действащи военни в ролята на преки правоприлагащи органи на границата - може да е продължение на плановете на Милър. Но тя представлява разрив с начина, по който президентите са използвали военните. Тръмп и неговите помощници предвиждат да използват разположените военнослужещи за изпълнение на роли, които понастоящем са забранени от федералното законодателство - включително арестуване, задържане и транспортиране на мигранти на южната граница. Според критици и източници, близки до Тръмп, за да се даде възможност за това, ще е необходимо историческо завземане на властта.

Тръмп е обмислял да се позове на Закона за бунтовете, за да си осигури необходимите правомощия да превърне армията в собствена гранична полиция. Законът е приет през XIX в. и има за цел да позволи на президентите да предоставят милиция на малобройните по онова време граждански власти в случай, че те се окажат претоварени. Оттогава насам президентите са използвали тези правомощия в редки случаи, включително когато президентът Дуайт Айзенхауер използва 101-ва въздушнодесантна дивизия в Литъл Рок, Арканзас, след заповедта на Върховния съд за десегрегация на училищата.

Освен евентуално увеличаване на войските Тръмп и неговите политически съветници са обмисляли също така да използват първия ден от второто управление, за да въведат разширена версия на скандалната забрана за пътуване (наречена от критиците "мюсюлманска забрана"); да наредят на правителството да започне да използва ограниченията по дял 42 от времето на пандемията, които позволяват на правителството да отказва мигранти по причини, свързани с общественото здраве; и да започне това, което той публично твърди, че ще бъде "най-голямата операция по вътрешна депортация в американската история", казват източниците.

Tези инициативи ще изискват изграждането на "разрастващи се лагери" за "събиране" на огромен брой имигранти без документи и подобни "планове ще ограничат рязко както законната, така и незаконната имиграция по множество начини".

Ако Тръмп бъде преизбран, имиграционният закон ще има "по-малко гаранции" и служителите на администрацията вероятно ще "станат още по-креативни", казва директорът по политиките на Американския имиграционен съвет Аарон Райхлин-Мелник. Той казва, че той и колегите му вече се подготвят за най-лошото. "Най-големият страх за една бъдеща администрация на Тръмп е не само, че тя ще използва като оръжие съществуващите имиграционни закони, но и че ще действа по начин - било то с армията, било то със законите за общественото здраве - който ще замени имиграционния закон."

Въпреки дискусиите, които се провеждат в най-близкото обкръжение на Тръмп, остава неясно колко далеч ще стигне в крайна сметка един преизбран Тръмп. Дискусиите за граничната политика, които се провеждат във висшите ешелони, остават променливи, а други източници, близки до Тръмп, подчертават, че всякакви планове за разполагане на войски от типа на военна зона могат лесно да бъдат намалени.

В публичното пространство бившият президент е намеквал за желанието си да превърне поне някои от тях в реалност. "След встъпването ми в длъжност незабавно ще прекратя всяка политика на администрацията на Байдън за отворени граници", заяви Тръмп пред своите фенове по време на митинг в Айова през септември. "Ще заявя ясно, че трябва да използваме всички необходими ресурси, за да спрем инвазията, включително да преместим хиляди войници, които в момента са разположени в чужбина."

Тази реторика съвпада с това, което Тръмп е казвал в личен план. В един от разговорите по-рано тази година съветниците му са му казали, че създаването на военни сили по границата, каквито той иска, може да изисква изтеглянето на американски войски "от Германия" или други държави, след което да бъдат пренасочени за границата между САЩ и Мексико.

Майлс Тейлър, бивш служител на Министерството на вътрешната сигурност на Тръмп, казва, че е виждал подобни идеи на тогавашния президент, осуетени от адвокати. Понякога, казва Тейлър, той научавал, че Тръмп е казал на началника на канцеларията си в Белия дом Джон Кели и на министъра на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, че иска да изпрати "стотици хиляди войници на южната граница, за да се справят с правоприлагането и да спрат "инвазията".

"Всеки път, когато повдигаше този въпрос, му се повтаряше, че това е незаконно и нарушава Закона за военните действия, на което той изискваше от адвокатите на администрацията да "намерят начин" да го направят законно", спомня си Тейлър. Сблъсквайки се с бездействието на адвокатите на администрацията, Тръмп често забравяше за въпроса и продължаваше напред.

"Ако бъде преизбран, мисля, че би било глупаво да се мисли, че той просто ще го остави отново да се случи", казва Тейлър. /БГНЕС