Росен Желязков: Записът на ПП минира ли създаването на правителство? Това е реторичен въпрос!

Не съм гледал пресконференцията на Радостин Василев. Да ви призная, не съм го слушал, само съм чел някои от заглавията и коментарите, все още се въздържам да го чуя в цялост, за да не се замъгли политическата преценка в момента. Иначе има няколко въпроса, които се поставят: първо, за причините да се извади този запис, после - за последиците от това, и трето - за разговорите за втория мандат.


Това каза председателят на НС Росен Желязков пред БТВ.

Относно причините за изваждането на записа вчера - това е вътрешен въпрос, защото Василев все още е част от ПГ на ППДБ. А дали е свързано с това да се минира процесът по съставянето на правителство с втория мандат - то това е по-скоро реторичен въпрос, коментира Желязков. Оттук нататък се поставят няколко теми като участник в тези разговори. Първо, ако се твърди, че този разговор е компилиран с тези, които се вадят, така, както предния път, Кирил Петков заяви, че това са извадени и сглобени думи от контекста, то тогава ние трябва да получим уверението, че всичко казано не е вярно. Второ, ако пък това не е компилиран запис, то тогава дали всичко казано е искрено, или е казано, за да се спечели доверието на изпълнителните органи на ПП?

Ние в момента в никакъв случай не искаме да взимаме рязко политическо решение, защото нашите структури и симпатизанти настръхват вече.

Важно е да се взимат трезви решения в труден момент, и те предполагат ИК на ГЕРБ да се събере и да направи анализ на ситуацията от гледна точка на мандата. Видно е, че нашите желания и усилия за съставянето на кабинет не бяха лесни, но са продиктувани от желанието ни да се състави кабинет в трудни времена като днешните. Те са единствено плод на нашето желание да има редовно правителство, за да има работещ законодателен орган. Това, обаче, не може да бъде без да се вземе политическо решение, свързано с новата ситуация, и най-вече в режим, при който ние върнахме мандата, приехме Габриел да е втора в ротационния принцип, а не първа, и се съгласихме Асен Василев да е министър на Финансите, добави Желязков.

В този нова ситуация ни притеснява дали всъщност ПП са имали искрени намерения за съставянето на правителство, и ясно те трябва да заявят по споразумението за втория мандат. Ако казаното е вярно, то голяма част от него има за цел да убеждава ПГ на ПП да вземе решение на базата на тяхното желание или политически приоритети, които не съвпадат с разбирането за правовата държава и за нормално функциониране на едно правителство.

Като участник в разговорите мога да кажа, че много неприятно усещане има този разказ за това как Мария се била разплакала, което - първо не е вярно, после е обидно, добави председателят на НС. Който познава Мария трябва да знае, че тя не е от момичетата, които плачат, а този разказ има белег на една много неприятна презентация на жената в политиката като нещо много ретроградно, което - видите ли, няма куража и нервите, и ги изпуска.

Тази интерпретация е много вредна. Мария ще заяви какво е нейното виждане в тази ситуация, защото всички знаем, че това не е така.

Не знам защо се споменават нашите партньори при положение, че чие изобщо не сме правили с тях преглед на кабинета. "Преглед на посланици", се казва, - какви посланици - това е тяхно тълкование.

Габриел е основна сюжетна линия, защото ние приехме тя да се откаже от поста еврокомисар, предложихме я за кандидат-премиер, оттеглихме мандата, предложихме я за премиер във втория мандат, съгласихме се тя да е на второ място в ротацията с втория мандат само и само да има правителство, като считахме, че можем да балансираме вижданията и структурата на кабинета по начин, по който да няма подчинена политическа сила, добави Желязков.

В момента за емоции няма да говоря, изобщо, анализът на самия запис минава през призмата на това кой има полза от този момент. Въпрос за пране на имиджа на Борисов през ПП изобщо не е обсъждан, каза още Желязков.

На въпрос относно скандала в прокуратурата, Желязков коментира: "Ако имаше тема за страх, за имунитет, за политическо поведение, повярвайте ми, вчера гласуването на измененията в НПК нямаше да протече така, например, ГЕРБ нямаше да са в залата, и нещо такова."

Изключително ненормално, разбира се, няма система в държавното управление или структурите й, която да няма нужда от оптимизация, но тези неща се правят след съответния риск-анализ. Те не се правят партийно и политически, или по лични съображения.

По искане на "Възраждане" във вторник НС ще изслуша ръководителите на службите, очакваме да чуем становище, отношение и фактология дотолкова, доколкото може да се изнесат в открито заседание, допълни Желязков.

Ние трябва да съумеем да върнем доверието в процеса и в преговорите, а това може да стане, когато съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран, и когато твърденията са всъщност намерения, или е за вътрешна употреба. Трябва да се реализира кабинет с експерти, а не с политически лица, които още в първите месеци ще взривят доверието, политическия процес, и ще се сочи някой за виновен - в случая ГЕРБ, че сме провалили кабинета. Изключително важна е ролята на ДБ, които много настояваха да има експерти, а не политически лица. Ако не може да се възстанови доверието, тогава няма да се върви към реализация на този мандат.

Не съм разговарял с Мария, но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено, ако от ПП категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата".

Думите на главния прокурор Иван Гешев за "политическия боклук" отдавам на емоция, каза още Желязков. Има една стара максима "Не говори каквото знаеш, но знай какво говориш", завърши Желязков. /БГНЕС