„Розата на Балканите“ - роман-история за любопитни читатели

В препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена книгата на проф. Иван Илчев „Розата на Балканите“. Двутомното издание носи подзаглавието „Кратка българска история за любопитни читатели“, предаде репортер на БГНЕС.

За нея проф. Иван Илчев споделя, че е „история интересна, история донякъде поне честна и уравновесена, история, която да се чете като роман“.

„Роман-история се пише лесно, стига човек да има време и желание. Трябват само десетина години... Тя е предназначена за любопитните читатели. Книгата е насочена към хора, които имат гимназиално ниво на познания на историята и които не се страхуват да погледнат със свеж поглед към някои легенди в нашата история“, заяви пред БГНЕС проф. Илчев.

Двутомната история беше представена от проф. Ангел Димитров с думите: „Една книга, която ще добави нещо ново и ще позволи на българина по-добре да разбере себе си“.

Той припомни, че има много истории на България, но повечето са дело на авторски колективи и са концентрирани основно върху политическата история, докато трудът на проф. Иван Илчев представя миналото по един нетрадиционен начин, за да я направи любопитна за читателя, без тя да е загубила своя академизъм. Авторът обича обекта, за който разказва, но без изблици на прехласване по митовете в българската история, без да спестява нелицеприятните моменти в нея, добави Ангел Димитров.

„Иван Илчев се опитва да обхване цялата история на България в нейните нюанси, не в нейните подробности. Грешката на нашите обобщаващи трудове е, че искаме да вкараме много, много факти, докато той ни дава една картина на развитието“, заяви на свой ред неговият колега проф. Николай Поппетров.

На представянето присъстваха елитът на българската хуманитаристика: много историци, общественици, дипломати, социолози. Авторът на книгата беше почетен от доайените на българската историческа наука: акад. Васил Гюзелев, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев. Сред присъстващите бяха проф. Антонина Желязкова, посланик Боби Бобев, доц. Валери Стефанов, Момчил Методиев и много други. /БГНЕС