Румен Радев: Нямаме нужда от посредници

Нямаме нужда от посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, по повод предложението европейски историци да се включат в смесената българо-македонска комисия, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

Заявявал съм го многократно на президента Пендаровски. От нас зависи – от един откровен и конструктивен диалог със София, базиран на историческите аргументи, подчерта президентът.

Комисията ще сработи за историята, най-важно е ние – на високо политическо ниво да направим необходимите стъпки. Тези стъпки не минават през другите европейски столици и от там да бъде оказван натиск на България – в никакъв случай. Вярната стъпка е една – в София. Тогава ще се решат всички проблеми. Ние трябва да търсим устойчиво и необратимо решение, заяви президентът пред българските журналисти в италианската столица.

Президентът коментира и вътрешнополитическата обстановка и темата с подслушванията и рокадата в Държавна агенция „Национална сигурност”.

Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа и дейност. Виждате какъв проблем се отваря за националната сигурност на България, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не националния интерес. За това няма никакъв резултат в борбата с корупцията по високите етажи. За това, както те самите признават, години наред чужди шпиони действат из България, заяви още Румен Радев.

Президентът не пожела отново да отговаря на репликите, че служебното правителство действа като негов предизборен щаб. /БГНЕС