Русия с нова Стратегия за национална сигурност

Русия си запазва правото да използва "силови методи" в отговор на действия на други държави, които застрашават нейния суверенитет и териториална цялост, заяви генералният секретар на Руския съвет за сигурност Николай Патрушев, съобщава "Дойче Веле".

Тази клауза е част от новата версия на Стратегията за национална сигурност на страната, каза Патрушев в интервю за правителствения вестник "Российская газета".

"Говори се за легитимността на приемането на симетрични и асиметрични мерки за потискане и предотвратяване на враждебни действия, които застрашават суверенитета и териториалната цялост на Руската федерация", добави той.

На въпрос дали става дума за военни действия, Патрушев уточни, че на първо място става въпрос за „специални икономически мерки“, които Русия ще предприеме, но в случай на нужда страната може да прибегне и до „прилагане със сила“.

Той също така увери, че новото издание на Стратегията за сигурност на страната подчертава и желанието на Русия да допринесе за повишаване на доверието и сигурността в света.

Документът вече е представен на президента на Русия Владимир Путин за одобрение.

„Стратегията за сигурност се подновява на всеки шест години, а предишната формулировка датира от 31 декември 2015 г.“, обясни Патрушев и добави, че в последно време с оглед на промените в света се е променил и характерът на заплахите за национална сигурност.

В този смисъл и без да споменава конкретна държава, той каза, че „редица държави открито описват Русия като заплаха и дори военен враг“. / БГНЕС