Русия: Сделката за зърното де факто приключи

Сделката за зърно с Украйна е "де факто прекратена" часове преди да изтече и че Москва ще се върне към знаковото споразумение, ако бъдат изпълнени условията му, заяви Кремъл.


Сделката позволява на Украйна да изнася зърно по море въпреки военната блокада - сделка, която се счита за съществена за поддържане на стабилни световни цени на храните - и ще възобнови участието си едва след като бъдат изпълнени нейните условия, предава „Ню Йорк Таймс“.

"Черноморските споразумения де факто приключиха днес", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Сделката за зърното е прекратена. Веднага щом руската част (от споразуменията) бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към сделката за зърно".

Сделката, известна като Черноморска инициатива за зърно и сключена с посредничеството на ООН и Турция преди една година, трябваше да изтече в понеделник.

Миналата седмица генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш изпрати писмо с предложения до президента Владимир Путин в опит да изпълни условията на Русия за удължаване на споразумението.

Преговарящите от ООН и Турция прекараха уикенда в очакване на отговор от Москва, докато часовникът тиктакаше. В дните, предшестващи изтичането на срока на споразумението, износът на зърно от украинските пристанища намаля почти до нула.

Преговорите за удължаване на срока на действие стигнаха до последните часове, докато Русия многократно заплашваше да се оттегли от споразумението, което според нея е едностранно в полза на Украйна.


Рядък пример за ползотворни преговори между враждуващите страни, споразумението успешно облекчи недостига, които доведоха до рязко покачване на световните цени на пшеницата и заплашиха с глад в някои части на Близкия изток и Африка. То позволи на Украйна да възобнови износа на милиони тонове зърно.

Миналата седмица, в опит да отговори на исканията на Русия, Гутериш изпрати на Путин предложения, които да "премахнат пречките, засягащи финансовите транзакции" чрез руската земеделска банка, като същевременно позволят продължаването на доставките на украинско зърно.

В допълнение към надеждата си за по-гладки финансови транзакции, Русия поиска гаранции, които да улеснят износа на нейното собствено зърно и торове и да възстановят тръбопровода за амоняк, който преминава през Украйна.

Миналата седмица Путин заяви, че Русия "може да преустанови участието ни в това споразумение. Ако всички дадени обещания бъдат изпълнени, ние веднага ще се присъединим към това споразумение."

Миналата година Русия преустанови участието си в инспекциите, които бяха част от споразумението, за да се присъедини отново след няколко дни. За последен път споразумението беше подновено през май.

По данни на ООН от началото на инициативата Украйна е изнесла 32,8 млн. тона зърно и други храни. По силата на споразумението корабите имат право да преминават покрай руските военни кораби, които са блокирали украинските пристанища от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г. Корабите се инспектират край бреговете на Истанбул, отчасти за да се гарантира, че не пренасят оръжия. /БГНЕС