Русия удължи с поне пет години срока за мобилизация в армията

Парламентът на Русия удължи с пет години максималната възраст, на която мъжете могат да бъдат мобилизирани да служат в армията, което означава, че хора на 70 години вече могат да бъдат призовани и евентуално да бъдат изпратени в Украйна, съобщи „Бизнес инсайдер“.


Държавната дума на Русия съобщи, че е приела нов закон, с който максималната възраст за мъжете, които преди това са отбили военна служба, се увеличава с пет години, което означава, че те могат да бъдат мобилизирани до 40, 50 или 55-годишна възраст в зависимост от категорията им.

Също така се въвежда по-висока възрастова граница за лицата от мобилизирания резерв на Русия. Според Ройтерс това са мъже, които са се записали да получават периодично военно обучение и стипендия след приключване на военната си служба.

Мъжете с най-високи звания в резерва вече могат да бъдат призовавани до 70-годишна възраст, докато мъжете с по-ниски звания могат да бъдат призовавани до 60 години. Генералите от резерва могат да бъдат връщани на служба до 55-годишна възраст, в сравнение с предишните 45 години.

При нахлуването си в Украйна Русия разчиташе предимно на мъже с предишен военен опит, вместо да обяви мобилизация на населението като цяло.

Последната голяма мобилизация в страната - на 300 000 резервисти през септември - доведе до отлив на млади руснаци от страната, много от които се страхуваха, че ще бъдат призовани да се бият.

Експертите твърдят, че президентът Владимир Путин иска да избегне всеобщо призоваване поради опасения от ответна реакция сред населението.

Според Ройтерс се полагат усилия и за увеличаване на горната възрастова граница за мъжете, които могат да бъдат призовани на задължителна военна служба, от 27 на 30 години.

Страната също така прави по-трудно за мъжете да избягват военната служба.

Въпреки че Русия има предимство в човешките ресурси пред Украйна, предвид значително по-голямото си население, докладите и западните разузнавателни служби сочат, че войниците са зле обучени и с нисък морал.

Някои резервисти, призовани да се сражават при мобилизацията през септември, бяха обучени, изпратени в Украйна и убити в рамките само на един месец. /БГНЕС