Руската инвазия в Украйна: ЕС въвежда нови санкции, Москва увеличава агресията, стотици цивилни жертви

Поредна тежка нощ около конфликта Русия - Украйна. Поредица от международни реакции и нови санкции бележат четвъртата нощ под обстрел.

- Санкции -

Западните страни приеха нов набор от санкции, насочени по-специално към изключване на много руски банки от междубанковата платформа Swift, съществен механизъм в световните финанси, обяви германското правителство, което председателства форума на Г-7.

Това действие "ще попречи на банките да извършват повечето от глобалните си финансови транзакции и следователно руският износ и внос ще бъдат блокирани", подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Западните партньори също така решиха да ограничат достъпа на Руската централна банка до капиталовите пазари и да „причинят вреда на активите на Руската централна банка“, за да попречат на Москва да я използва за финансиране на конфликта в Украйна, заяви фон дер Лайен.

Новите санкции са насочени и към руски олигарси и техните семейства, които ще им попречат да получат гражданство в западни страни.

Тези мерки са предприети от САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Канада, Италия и Европейската комисия.

- Войната в и около Киев -

През нощта на събота срещу неделя сирените за противовъздушна отбрана прозвучаха отново в Киев, който се превърна в град-призрак с полицейски час до понеделник до осем часа вечерта. Жителите на града бяха призовани да се приютят в убежищата в столицата.

Руските сили "продължават офанзивата си към Киев", след като "завършиха прегрупирането си" на северния фронт, от своя страна потвърди украинската армия в събота вечерта.

Киевското метро е затворено и служи като противовъздушно „убежище“ за жителите.

Бяха нанесени удари по петролна база близо до Василкив, на около тридесет километра югозападно от Киев, причинявайки огромен пожар, както и по газопровод в Харков (изток), уточниха от официалната служба за специални комуникации.

- Руската армия "разширява настъплението" -

Руската армия получи заповед в събота да разшири настъплението си срещу Украйна "във всички посоки".

Руските сили са проникнали дълбоко от север, изток и юг, но са изправени пред съпротива от украинската армия и досега не са поели пълен контрол над нито един украински град, според няколко западни източника.

Русия е ангажирала в Украйна "повече от 50 %" от силите, които е съсредоточила по границите на страната, и изглежда "все по-разочарована" от твърдата съпротива на украинската армия, каза висш служител на Пентагона.

- Двеста цивилни убити, бежанска вълна -

Украинското правителство съобщи за 198 убити цивилни, включително три деца и над хиляда ранени от началото на тази инвазия. Десетки войници също загубиха живота си.

Русия не дава никаква информация за загубите си. Украинският министър на отбраната каза, че 3 500 руски войници са били убити от четвъртък, без да са предоставени доказателства.

Гърция ще извика руския посланик в Атина в знак на протест срещу смъртта на шестима цивилни от гръцкото малцинство по време на бомбардировките на украинското село Сартана, близо до Мариопол.

Двама датски журналисти бяха ранени при стрелба близо до Охтирка в североизточната част на страната, но животът им е вън от опасност.

Украински бежанци се стичат в съседни страни, главно в Полша, която съобщава, че вече е приела 115 000 души.

- Оръжия и помощ от Запад -

Украинският президент Влодимир Зеленски увери, че „оръжията и оборудването на нашите партньори са на път за Украйна“.

Подчертавайки „промяната на епохата“, германското правителство реши да разреши доставката за Украйна на 1000 ракетни установки и 500 ракети земя-въздух, като по този начин наруши политиката си на забрана на всякакъв износ на смъртоносни оръжия в зона на конфликт.

Вашингтон обяви нова военна помощ от 350 милиона долара.

Белгия, Чехия или Холандия, в частност, обявиха изпращането на оръжия или оборудване, а Франция на военна отбранителна техника.

- Цензура -

На руските национални медии е наредено да изтриват от съдържанието си всяко споменаване на цивилни, убити от руските военни. Официално Москва нарича намесата си "специална военна операция", предназначена за "опазване на мира". / БГНЕС