Руснак и украинец ще се борят за България

Руснак и украинец вече официално получиха разрешение от Международната федерация по борба (UWW) и ще се борят за България. Дебют пред наша публика ще направи Семьон Новиков на държавния шампионат в Сливен следващата седмица. Роденият в Харков 25-годишен талант е европейски шампион от 2020-а в класическия стил и двукратен №1 в света до 23 г. Той ще спори за призовите места при 87-килограмовите. Категория, в която бе конкуренция с двукратния олимпийски шампион Жан Беленюк в родината си.

Абу-Муслим Амаев е познато име на българската публика. Роденият в Чечня борец стана шампион на миналогодишното първенство у нас в категория до 63 кг при класиците, но досега нямаше право да се състезава на международни състезания. 23-годишният борец на ЦСКА е световен първенец при юношите от 2019 г.

След едногодишна пауза на тепиха се завръща Тарек Абделслам. Египтянинът с наш паспорт бе принуден да прекрати 1 Абу Муслим Амаев в синьокариера заради сериозна травма в кръста. Но след лечение болките вече са зад гърба му. По време на принудителната почивка европейският шампион от 2017-а бе треньор в националния ни отбор за юноши по класическа борба. Въпреки че се връща на тепиха, той ще продължи да изпълнява функциите и на наставник.

Изненади има и при жените. Ядрото на женската борба на Левски вече премина в редиците на ЦСКА. Така на шампионата с „червения“ екип ще излязат Тайбе Юсеин, Мими Христова, Миглена Селишка, София Георгиева, водени от националния селекционер Петър Касабов.

И докато жените и класиците ще са в пълен състав на първенството, травми ще попречат на част от свободняците да стартират в Сливен. След операции се възстановяват чеченците с наш паспорт Али Умарпашаев, Ахмед Магамаев и Ахмед Батаев.

Все пак на тепиха ще излезе най-добрият ни състезател в момента Георги Вангелов (61), пети на олимпиадата Токио 2020. Сили ще мерят още Микяй Наим, носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2021-а, който ще 9 Тарек Абдеслам2спори при 65-килограмовите, Мирослав Киров (74), европейски вицешампион от 2021-а, както и Георги Иванов, европейки вицешампион за кадети от 2019-а, който днес на Богоявление за първи път се хвърли в студените води на Марица и извади кръста в конкуренцията на 22 смелчаци.

За разлика от други първенства, сега срещите във всеки стил ще бъдат в определен ден и ще свършват с финали същия ден.

Така класиците ще са на 13 януари (петък), жените на 14 януари (събота), а свободняците – на 15 януари (неделя). БГНЕС