Сърбия върна конфискуваните книги на Едвин Сугарев

Книгите на Едвин Сугарев, които сръбските власти конфискуваха на 8 декември при обиска на КИЦ „Босилеград“, са върнати от правоохранителните органи на Белград, предаде репортер на БГНЕС.

23 броя книги „Елегия за краището“, които разказват за жестоката съдба на българското национално малцинство в Западните покрайнини, бяха иззети като веществени доказателства срещу председателя на КИЦ Иван Николов. Предварителното наказателно производство срещу Иван Николов е за подбуждане на етническа омраза, Висшият съд във Враня все още не се е произнесъл по него.

Операцията на сръбските служби се проведе на 8 декември – Деня на Западните покрайнини. Същия ден авторът на книгата Едвин Сугарев и група български общественици бяха спрени на сръбско-българската граница и не бяха допуснати до Босилеград.

Действията на сръбските власти предизвикаха остра реакция на България. Сръбският посланик в София Желько Йович бе извикан за обяснения в Министерството на външните работи на Република България, а българският посланик в Белград внесе демарш в сръбското Министерство на външните работи, и поиска обяснение и извинение./БГНЕС