Сакскобургготски: Дал съм живота си за България

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че е „дал живота си“ за родината.

Повод за неговия коментар е решението на съда в Страсбург, според което той осъди България заради мораториума върху царските имоти.

„Едно нещо е да се защитава човек и друго е да се съди България. Никой не трябва да си позволява да говори. Ако някой е дал живота си за България, мисля, че съм аз. Да не бързат с подобни изказвания. Като му дойде време ще се прозинеса и за решението", коментира бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./, цитиран от Нова тв.

По-рано този месец съдът в Страсбург реши, че мораториумът върху царските имоти нарушава правата на и Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Малия Луиза Хробок. Съдът постанови, че България трябва да заплати на жалбоподателя 5000 евро заради разходите по делото.

България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.

През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение. /БГНЕС