Сам Алтман: ChatGPT няма да унищожи пазара на труда

Tехнологията на ChatGPT няма да унищожи пазара на труда, заяви шефът на OpenAI, фирмата зад ChatGPT, като се опита да успокои страховете от навлизането на изкуствения интелект (ИИ).


Сам Алтман, който е на глобална обиколка, за да очарова национални лидери и представители на властта, заяви в Париж, че изкуственият интелект няма да унищожи цели сектори от работната сила чрез автоматизация, както предупреждават някои.

"Идеята, че ИИ ще се развие до степен, в която хората няма да имат никаква работа или няма да имат никаква цел, никога не ми е допадала", каза той, предава АФП.

Запитан за медийната индустрия, където няколко медии вече използват ИИ за генериране на истории, Алтман заяви, че ChatGPT трябва вместо това да бъде като даване на 100 асистента на журналисти, които да им помагат да проучват и да измислят идеи.

ChatGPT се появи в края на миналата година, демонстрирайки способността си да генерира есета, стихотворения и разговори от най-кратките подкани.

По-късно Microsoft отдели милиарди долари за подкрепа на OpenAI и сега използва технологията на фирмата в няколко свои продукта - което предизвика надпревара с Google, която направи множество подобни съобщения.

Алтман, 38-годишна изгряваща звезда на Силициевата долина, получи възторжени приветствия от лидери навсякъде - от Лагос до Лондон.

Въпреки че по-рано тази седмица той изглежда раздразни Европейския съюз, като намекна, че фирмата му може да напусне блока, ако той регулира твърде строго.

Пред група журналисти в кулоарите на събитието в Париж той настоя, че заглавията не са справедливи и че няма намерение да напуска блока - по-скоро OpenAI вероятно ще отвори офис в Европа в бъдеще.

Успехът на ChatGPT, който е използван от политици за писане на речи и е доказал, че може да се справя с тежки изпити, изведе Алтман в центъра на световното внимание.

"След години, когато си спомням за това, ще се чувствам много специален... но също така е доста изтощително и се надявам животът да се успокои", казва той.

OpenAI е създадена през 2015 г. с инвеститори, сред които са Алтман и милиардерът, собственик на Twitter, Елон Мъск, който напусна фирмата през 2018 г. и през последните месеци многократно я критикува.

Алтман иска да се съсредоточи върху мисията на OpenAI, която според него е да "увеличи максимално ползите" за обществото от изкуствения интелект и по-специално от изкуствения общ интелект (ИОИ) - така бленуваното бъдеще, в което машините ще се справят с всички видове задачи, а не само с една.

Той призна, че определенията за ИОИ са "размити" и няма съгласие, но каза, че неговото определение е, че машините могат да направят големи научни пробиви.

"За мен, ако можете да разберете фундаменталната теория на физиката и да отговорите на всички въпроси, ще ви нарека ИОИ", каза той.

Основна критика към неговите продукти е, че фирмата не публикува източниците, които използва за обучение на моделите си.

Освен проблемите с авторските права, критиците твърдят, че потребителите трябва да знаят кой е отговорен за отговорите на техните въпроси и дали в тези отговори са използвани материали от обидни или расистки уебстраници.

Но Алтман твърди, че най-важното е критиците да знаят дали самите модели са расистки.

"Там е важно как се справят с теста за расови предразсъдъци", каза той, отклонявайки идеята, че трябва да публикува източниците.

Той заяви, че последният модел, GPT-4, е "изненадващо безпристрастен". /БГНЕС