Само за два дни 170 души дариха кръв в Центъра по трансфузионна хематология

170 доброволци са дарили кръв в Националния център по трансфузионна хематология само за двата дни на изминалия уикенд, предаде репортер на БГНЕС.

"Призивът за кръводаряване беше публикуван в четвъртък, по този повод в петък минаха няколко човека, събота и неделя се отзоваха доста хора - като събота дариха около 90 човека, а в неделя около 80 в София". Това съобщи за БГНЕС д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Николов напомни, че е хубаво кръводаряването да не се случва инцидентно, - само за няколко дни, за седмица или месец, а да е целогодишно.

“Всеки, който се чувства здрав, няма висока температура - към момента със създалата се ситуация това мерим с безконтактен термометър, и няма някакви респираторни оплаквания - може да дари кръв”, каза той.

След въвеждането на извънредното положение и рестриктивните мерки заради коронавируса, броят на желаещите да дарят кръв рязко спаднал. Това, според д-р Николов, се дължи на уплаха, на притеснение у хората, но и на това, че те спазват поставените мерки да стоят в домовете си.

БГНЕС припомня, че в четвъртък беше публикуван призив за кръводаряване, в който се каза, че всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. Според цифрите в него, само в София за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739. Министерството на здравеопазването отправи апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв.

В Центъра всеки, който иска да дари кръв, може да го направи. Ако е с придружител, той трябва да изчака отвън. На всеки кръводарител се мери температурата с безконтактен термометър, обтриват се ръцете с дезинфектант, и се обуват калцуни. Доброволецът трябва да попълни специални документи. Следва преглед от лекар. Няма контакт между двама дарители, както и между лекарите. Леглата, където се осъществява самото кръводаряване, също на достатъчно разстояние, обясни д-р Николов. Той подчерта, че се взимат стриктни мерки и персонала, който взима кръв. /БГНЕС