Самуил Петканов: Политическата система е затлачена от безличие и посредственост

Българската Конституция е помислила за всичко – правителство ще има, но то най-вероятно ще бъде служебно. Поне към този час, момент и секунда нагласите са такива.

Това заяви в интервю за БГНЕС с типичния си шеговит стил Самуил Петканов, създател на пародийния сайт „Не!Новините“ и основен автор в него.

„Както често казват появяващите се в медиите говорещи глави, народът, избирателите и суверенът са страшно мъдри – гласуват по свой си собствен начин и усмотрение. Надявам се да отидем на още едни избори, а после на още едни. Така да извъртим много бързо един цикъл, без да има шанс да се забрави кой какво е направил. Обикновено за 4 години хората забравят кой какъв е, излъгвайки се да гласуват. Сега се разкриват много хубаво лицата на партиите – кой може, кой знае, кой е зависим, кой не е зависим. В момента все още се избистря. Не се случи правителство с първия мандат, защото имаше подозрения за зависимости. Те не се доказаха, дали са толкова силни или не, но се видя един почерк на правене на политика, който не е впечатли никого. Дори не изненада никого, защото имаше съмнения, че една толкова нова партия може да излъчи правителство, да направи някаква конфигурация, без да има едно рамо от обиграни играчи. Не успяха, провалиха се. Провалиха се в това да преговарят, а другите партии видяха в това възможност да излязат напред като по-отговорни и по-смислени. Не се знае дали това ще бъде наказано и дали ще повлияе на следващи избори“, смята Самуил за ситуацията, до която сме я докарали.

„Още няколко цикъла на толкова бързи избори и ще свършат парите за купуване на гласове, а кандидатите ще започнат да правят по-смислени предизборни кампании, защото ще има борба за все по-малката активност“, прогнозира още той.

Според него на повечето хора просто вече им е втръснало от гласуване, освен на „политическите сектанти“, както той нарича твърдите ядра от членове и симпатизанти на една партия, които винаги гласуват за своите фаворити.

„Всеки един глас, който спечелиш, ще бъде все по-ценен. Може би това е един вид чистилище за политическата система, която е затлачена от безличие и посредственост“, посочи още Самуил.

За почти комичната ситуация в парламента, където двете най-големи политически формации се обявиха за „конструктивна опозиция“, авторът в „Не!Новините“ се шегува: „Аз по-скоро съм в деструктивната опозиция. Независимо какъв кабинет се излъчи, редовен или служебен, аз съм неминуемо за неговата оставка, разпускане, за едно непрестанно пренареждане, непрестанен хаос и един непрестанен страх от това, че всеки гаф трябва да бъде осветяван, коментиран и наказван“.

Ще успеят ли да се реабилитират ГЕРБ и Бойко Борисов?

„Направиха го много успешно през 2013 г., когато те бяха единствената парламентарна опозиция. Сега сякаш не успяват, изглеждат много по-нервни, необиграни. С всяка една тяхна изява, или на лидера, напомнят защо той не е на власт. През 2013 г. успяха да накарат хората напълно да забравят и за това се върнаха на власт“, смята Самуил.

Според него изход има дори и сегашната на пръв поглед патова ситуация. „Българският народ не е много мъдър в гласуването си, но е мъдър в оцеляването си, във всякакви кризисни ситуации. Във всякакви периоди на историята е успявал да се адаптира и когато е трудно, е успявал да открива човешката страна на нещата и да си помага, когато някой е много закъсал. Виждаме го сега и с горските пожари“, категоричен е той.

Като участник в демонстрации на обществено недоволство, Самуил Петканов не се отнася равнодушно към обезпокоителните кадри на полицейско насилие, заснети под колоните на Министерски съвет през 2020 г., но станали публично достояние едва преди 1-2 седмици.

„Тези кадри не са по нови от кадрите, заснети от мобилни телефони. Ако приемем, че те не могат да се ползват за доказателство, тук става въпрос за охранителни камери. За мен престъплението е най-вече в това, че са укривани. Никой не е изненадан, че има полицейско насилие на протести. Да, трябва да се разследва, а виновните да получат своите наказания спрямо закона, но е факт, че те са укривани и потулвани. Това е по-притеснителното. Означава, че има чадър и всеки. Полицията трябва да опазва общественият ред и институциите, нормално е да има арестувани. Но когато един човек е неутрализиран, с белезници на ръцете, да издевателстваш над него, това не е никак добре“, предупреди той.

За създаденият от него сатиричен сайт той разказа, че често дори се затруднява да окарикатурява с думи даден политик или политическо събитие, защото няма как да правиш сатира от нещо, което само по себе си е смешно. „Големият проблем е, че понякога не мога да направя сатира на това, което само по себе си е абсурдно и смешно. През последната година видяхме активизация на гражданското общество. Вече се излъчват министри с двойно гражданство, защото има жажда за гражданство в политиката. Надявам се нещата да се нормализират, така че Не!Новините отново да изпъкнат над ситуацията“, каза още Самуил Петканов. /БГНЕС