САЩ и Израел обсъдиха нова фаза на войната

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се срещна с израелския министър по стратегическите въпроси Рон Дермер, за да обсъди преминаването "към друга фаза" на войната между Израел и Хамас, съобщи служител на Белия дом. Дермер е член на военния кабинет на Израел, който преди това е бил посланик в САЩ. Той се смята за един от най-доверените хора на Бенямин Нетаняху.


Според служителя, който не пожела да бъде назован, срещата е дала възможност да се разговаря за стъпките за подобряване на хуманитарната ситуация в разкъсваната от война Ивица Газа и за свеждане до минимум на вредите за цивилното население.

Тя е имала за цел да се говори за "прехода към друга фаза на войната, за да се съсредоточи максимално върху високостойностни обекти на "Хамас", каза служителят.

Дискусията се провежда, след като миналата седмица Съветът за сигурност на ООН прие смекчена резолюция, призоваваща за доставяне на помощ в ивицата Газа "в голям мащаб".

2,4 млн. души в Газа страдат от остър недостиг на вода, храна, гориво и лекарства, като помощта влиза само в ограничени количества.

Най-кръвопролитната война в Газа избухна, когато Хамас атакува южен Израел на 7 октомври и уби около 1140 души, предимно цивилни, според данни на АФП, базирани на израелски данни.

Те взеха 250 заложници, от които 129 остават в Газа. Усилията за връщането им у дома също бяха сред темите, обсъдени на срещата Съливан-Дермер.

След нападението на Хамас Израел започна мащабни въздушни бомбардировки и обсада, последвани от сухопътна инвазия. По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на Газа кампанията е отнела живота на 20 915 души.

Срещата даде възможност на Израел и САЩ да разговарят за евентуалното "управление и сигурност в Газа, политически хоризонт за палестинския народ и продължаване на работата по нормализирането и интеграцията", заяви служителят на Белия дом./БГНЕС