САЩ нанесоха удари по обекти на Хизбула в Ирак

На 25 декември американските военни нанесоха удари по 3 обекта, използвани от подкрепяните от Иран сили в Ирак, след като по-рано през деня при нападение беше ранен американски персонал, съобщи министърът на отбраната Лойд Остин.


"Американските военни сили нанесоха необходимите и пропорционални удари по три обекта, използвани от "Катаеб Хизбула" и свързани с нея групи в Ирак", каза американският министър.

"Тези прецизни удари са в отговор на поредица от нападения срещу американски персонал в Ирак и Сирия от страна на спонсорирани от Иран милиции, включително нападение от страна на свързаната с Иран "Катаеб Хизбула" и свързани с нея групировки срещу военновъздушната база в Арбил по-рано днес", заяви Остин.

Най-малко един член на проиранска фракция е бил убит, а 24 души са били ранени при удари по три обекта в Ирак, използвани от проиранските сили, съобщиха източници от иракската служба за сигурност.

Служител на Министерството на вътрешните работи заяви, че ударите са били насочени срещу обект на Hashed al-Shaabi в централния град Хила, столица на провинция Вавилон. Един човек е убит и 20 са ранени, а други четирима са ранени при втори удар в южната провинция Уасит.

Правителството заяви, че ударите, при които е загинал един член на силите за сигурност и са били ранени други 18 души, включително цивилни, са били "неприемлива атака срещу иракския суверенитет", която е навредила на двустранните отношения. /БГНЕС