САЩ със строги ограничения за търсещите убежище

Администрацията на Байдън предложи нови строги ограничения за търсещите убежище заявявайки, че иска да предотврати мигрантския наплив към южната граница,след като контролите, свързан с Ковид, бъдат премахнати.

Новите правила принуждават мигрантите, пътуващи към САЩ, да подават молби за убежище онлайн чрез правителственото приложение CBP One и да си уговарят среща с американски служители или да подават молби за убежище първо в държава, през която преминават, за да стигнат до границата на САЩ.

Тези, които не преминат през този процес и въпреки това пресекат границата, ще се считат за лица, които нямат право на убежище.

Предложените правила, публикувани във Федералния регистър за 30-дневен период за коментари преди прилагането им, изглежда отчасти възраждат строгия режим, установен от предшественика на президента Джо Байдън - Доналд Тръмп, който в крайна сметка беше признат за противоконституционен.

Но администрацията на Байдън заяви, че при липса на действия от страна на Конгреса това е единственият начин да се справи с мигрантския натиск по границата, където всеки месец до 200 000 души се опитват да преминат, като повечето от тях искат убежище.

"Тази администрация няма да допусне масов хаос и безредие на границата заради бездействието на Конгреса", заяви служител, пожелал анонимност.

Новите правила се съобразяват със система, която вече се прилага на практика за мигрантите от Украйна, Венецуела, Куба, Никарагуа и Хаити.

Очаква се правилата да бъдат въведени, когато бъде отменена настоящата програма по член 42, която използва контрола на пандемията Covid-19 за строго ограничаване на имиграцията, което се очаква да стане на 11 май.

"Укрепваме наличието на законни и организирани пътища за мигрантите да дойдат в Съединените щати, като в същото време предлагаме нови санкции за тези, които не използват процедурите, предоставени им от Съединените щати и техните регионални партньори", заяви в изявление министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Дъжностните лица заявиха, че новите правила са временни и ще изтекат след 24 месеца, но не казаха какво ще ги замени.

Промигрантските групи осъдиха новата мярка, сравнявайки я с действията на Тръмп, който направи почти невъзможно влизането в САЩ с молби за убежище.

"Тази мащабна забрана за предоставяне на убежище ще затвори вратата за безброй бежанци, които търсят сигурност и закрила в Съединените щати", заяви Аби Максман, президент на Oxfam America.

"Тази политика е незаконна, неморална и ще доведе до ужасяващи човешки жертви за децата, жените и мъжете, търсещи сигурност", каза тя./БГНЕС, АФП