САЩ: Сътрудничество с талибаните е възможно

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс допусна вероятността САЩ да си сътрудничи с новото правителство в Афганистан, съобщи Анадолската агенция.

Държавен департамент на САЩ

„Продължаваме контактите с представителите на движение „Талибан“ в Доха. Американските военни са разговаряли с талибаните и на място в Кабул“, съобщи Прайс по време на брифинг във Вашингтон.

Според него, позицията на Съединените щати ще зависи от действията на правителството в Афганистан, т.е. на талибаните.

Ръководителят на пресслужбата съобщи, че всички служители на американското посолство в Кабул, включително посланикът, са откарани на международното летище „Хамид Карзай“, където са в пълна безопасност. В Пентагона работят върху създаването на сигурни и надеждни условия за продължаване на военните и търговските полети.

Мевлют Чавушоглу и Антъни Блинкен

Съединените щати координират действията си с международните партньори. Държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял с външните министри на няколко държави, включително и с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

На въпрос дали Вашингтон признава Ашраф Гани за президент на Афганистан, дипломатът отговори, че САЩ работят с международната общност по въпроса относно признаването кой стои начело на държавата. /БГНЕС