САЩ ще продадат реактивни системи "Химарс" на Полша за 10 млрд. долара

Съединените щати обявиха, че одобряват продажбата за 10 млрд. долара на 18 прецизни реактивни системи за залпов огън "Химарс", боеприпаси и друго оборудване на Полша, съюзник на НАТО, която граничи с обхванатата от конфликт Украйна.

"Предложената продажба ще подобри полските воеен капацитет за осъвременяване на способностите, като същевременно допълнително ще подобри оперативната съвместимост със САЩ и други съюзници", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

"Полша възнамерява да използва тези отбранителни продукти и услуги, за да модернизира въоръжените си сили и да разшири възможностите си за укрепване на защитата на родината и възпиране на регионалните заплахи", се допълва в съобщението.

Пусковите установки "Химарс" изиграха ключова роля в борбата на Украйна срещу инвазията на Москва, като позволиха на силите на Киев да нанасят прецизни удари по складове за доставки и други руски позиции.

Съобщението за продажбата на ракетните установки на Полша - която има дълга граница с Украйна - идва почти година след началото на руската инвазия.

Държавният департамент одобри евентуалната продажба, а във вторник Министерството на отбраната и сигурността предостави необходимото уведомление на Конгреса, който все още трябва да подпише сделката.

Системата M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) е модернизирана, по-лека и по-гъвкава колесна версия на гъсеничната M270 MLRS, разработена през 70-те години на миналия век за американските и съюзническите сили.

"Химарс" носи една предварително заредена капсула с шест 227-милиметрови управляеми ракети или една голяма капсула, заредена с тактическа ракета ATACMS.

Украйна многократно е искала ATACMS от САЩ, които са отказали да ги предоставят, но продажбата на Полша включва 45 броя от тях.

В края на януари Полша обяви рязко увеличение на разходите за отбрана до четири процента от брутния вътрешен продукт, като министър-председателят заяви, че страната трябва да се въоръжи "по-бързо" в светлината на войната на Русия в Украйна.

През 2022 г. Варшава е похарчила за военни цели еквивалента на 2,4% от своя БВП, което е третият най-висок процент сред страните от НАТО, според данни на трансатлантическия алианс.

Други европейски държави също обявиха увеличение на бюджетите за армиите си, след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година.

Полша, която също е член на Европейския съюз, подписа през последните месеци редица сделки за въоръжаване, за да увеличи отбранителните си способности./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ