СБЖ: „Розенфелд и Ко” да изплати заплатите, които дължи на журналисти

Българските журналисти имат право на достоен живот и свободно да упражняват професията си. Това се казва в декларация на Съюза на българските журналисти, в която организацията застава зад колегите журналисти, които не са получавали близо 2 години заплатите си от дружеството „Розенфелд и Ко“ АД.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на декларацията:

„Съюзът на българските журналисти в качеството си на доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси изразява своята безусловна подкрепа и одобрение за нашите колеги бивши служители в издаващото медии дружество „Розенфелд и Ко“ АД, които не получават изработени трудови възнаграждения близо 2 години. С регистрация в Стара Загора, дружеството е доставчик на медийни услуги, вписан в Публичния регистър на СЕМ, с удостоверения за регистрация на програми „ТВ+“, „action+”, „comedy+“, „cinema+“, „Еф+” и „спорт+“.

След подписка на журналисти, оператори, режисьори, звукооператори, техници и др. бивши служители от национална телевизия ТВ+, работила в София на ул. „Магнаурска школа“ до ИА „Главна инспекция по труда“ са извършени проверки и установени изискуеми и неизплатени от работодателя големи задължения за трудови възнаграждения. През 2022 г. започна съдебно производство пред Окръжен съд - Стара Загора срещу „Розенфелд и Ко“ АД за неплатежоспособност. На дружеството е назначен предварителен временен синдик. Делото бе отново отложено за 28 февруари 2023 г.

Всеки български гражданин има право на достоен живот. Всеки български журналист има право свободно да упражнява професията си. А поредната случка в медийния сектор, заела десетки и стотици граждани, отново поставя на дневен ред голямата цел за прозрачност в собствеността върху медиите.

Съюзът на българските журналисти настоява работодателят „Розенфелд и Ко” АД да изплати всички задължения на колегите и призовава всички ангажирани с казуса институции да положат най-добра грижа за ангажиране отговорността на работодателя и намиране на работещо решение за удовлетворяване на справедливата претенция за заплащане на положения труд“, се казва в декларацията на СБЖ. /БГНЕС

Тагове: