Сделката в Брюксел - исторически ден за Европа

Френският президент Еманюел Макрон нарече деня на сключването на сделката за фонда на ЕС за икономическо възстановяване и многогодишния финансов план - исторически за Европа.

"Исторически ден за Европа", написа Макрон в Туитър. Испанският премиер Педро Санчес определи сделката като "отлична за Европа и Испания". "Днес ние поставяме основите за реакция на кризата COVID-19, не забравяйки за утрешния ден. Ние тръгваме по пътя на голяма модернизация, поставяйки Европа там, където тя заслужава да бъде: на преден план, не изоставяйки никого", заяви Санчес в Туитър. Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че фондът за икономическо възстановяване на ЕС ще възлиза на 750 милиарда евро, 390 от тях под формата на субсидии, а отпускането на средства ще бъде обвързано с процеса на реформи. "Основата на този фонд за възстановяване е запазена. Според предложението на Европейската комисия, предложенията на Франция и Германия са включени в него. Общата сума от 750 милиарда евро е запазена, субсидиите са малко по-малко и възлизат на 390 милиарда евро", каза Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след преговорите. Според нея ЕС е показал способността да демонстрира „предсказуемост“. „Бюджетът е изграден с оглед на бъдещето, така, че в най-трудната икономическа криза за ЕС вътрешният пазар да функционира така, че хората в особено засегнатите региони да могат да подобрят възможностите си за възстановяване“, каза тя. Меркел добави, че субсидиите са обвързани с реформи, което означава реформи в областта на опазването на климата (30% от средствата), както и дигитализацията. Според нея процесът на реформи ще бъде проверяван чрез работата на Европейската комисия и самите държави-членки.

Канцлерът добави, че страните от ЕС са показали решителност и че „не е било лесно“. Тя добави, че сега проектът трябва да бъде съгласуван в Европейския парламент. "Изпитвам облекчение. През февруари не успяхме, но сега го направихме", каза тя. Според Меркел резултатът от срещата показва "жизнеспособността" на ЕС, което е "добър сигнал". Срещата на върха се проведе присъствено за първи път от февруари, европейските лидери използваха маски и се опитаха да запазят дистанция. Информация за разгорещени спорове и противоположни позиции на страните периодично идваше от конферентната зала. Четвъртият ден на дискусиите завърши рано сутринта днес с компромис, в който се взеха предвид най-принципните желания както на нетните платци, така и на потенциалните получатели на финансовата помощ. Според публикуваните резултати общият обем на фонда за икономическо възстановяване, наречен „Ново поколение ЕС“ или NGEU, ще остане на нивото на предишното предложение от 750 милиарда евро. В същото време балансът на субсидиите и заемите във фонд NGEU ще се промени: субсидиите ще намалеят от 500 милиарда на 390 милиарда евро, размерът на заемите ще се увеличи от 250 на 360 милиарда. Така председателят на Европейския съвет направи отстъпки на лидерите на „пестеливата четворка“ (Холандия, Австрия, Дания, Швеция), които бяха категорично против големия обем субсидии във фонда. 70% от средствата за възстановяване трябва да бъдат използвани през 2021-2022 г. въз основа на критериите на ЕК. Други 30% могат да бъдат задействани през 2023 година. Погасяването на общоевропейския дълг по този фонд трябва да приключи до 31 декември 2058 г. Всяка страна получател на фонда ще трябва да представи на ЕС план за възстановяване на националната икономика с помощта на европейски фондове, както и инвестиционни планове. Националните планове, финансирани от ЕС, ще трябва да преминат експертна проверка и след това одобрение с квалифицирано мнозинство от 27 европейски държави. Спазването на европейските норми за върховенството на закона също ще се превърне в критерий за разпределение на финансите. Решението по този въпрос ще бъде взето без право на вето - с квалифицирано мнозинство, което може да се счита за победа за Унгария и Полша, които са критикувани за несъответствие с европейските норми във вътрешната политика и които на срещата на върха се обявиха против категоричното обвързване на финансовата помощ с върховенството на закона. Първоначално предложението на Европейската комисия предполагаше, че подобни решения трябва да се вземат единодушно и всяка от държавите от ЕС може да блокира финансовата подкрепа. В същото време е предвидено най-малко 30% от фонда и многогодишния бюджет да отидат за проекти, които по един или друг начин ще допринесат за изпълнението на обявените от ЕС цели в областта на климата и за изграждането на неутрална за климата икономика.

Страните също така се съгласиха да запазят непроменен по-рано обявения обем на многогодишния финансов план на съюза за 2021-2027 г. в размер на 1,074 трилиона евро. Очаква се нетните платци (Германия, Нидерландия, Дания, Австрия и Швеция) да получат отстъпки или възстановяване на част от вноските си от паневропейския бюджет. За попълване на бюджета, ЕС планира да въведе допълнителен данък върху нерециклируемата пластмаса от началото на следващата година. От своя страна Европейската комисия ще подготви нови предложения за привличане на допълнителни средства. Това може да бъде например „цифров данък“, който ще се плаща от международни компании, опериращи в ЕС. Средствата ще бъдат използвани за изплащане на дългови задължения по фонда за възстановяване. Срещата на върха в Брюксел, която започна миналия петък, стана една от най-дългите в историята на съюза. Тя отстъпва само на срещата в Ница през 2000 г., която продължи пет дни. Според прогнозата на Европейската комисия, Европейският съюз очаква БВП да спадне с 8,3% през тази година. През 2021 г. се очаква БВП да нарасне с 5,8%. /БГНЕС