"Северен поток" спира работа за 10 дни поради планирани ремонти

Доставките на руски газ по "Северен поток" – основната тръба за износ на газ от Русия за Европа - ще бъдат временно преустановени от тази сутрин до 21 юли поради планирани годишни ремонтни дейности по газопровода. По този начин природният газ от Русия ще продължи да постъпва в Западна и Централна Европа само по една транзитна линия през Украйна.

Превантивната поддръжка на "Северен поток" позволява на тръбопровода да работи ефективно, безопасно и надеждно, заяви операторът на проекта Nord Stream AG. Всички дейности по поддръжката и спирането на доставките на газ са били планирани предварително и съгласувани с партньорите.

Миналата година ремонтът на тръбопровода също беше извършен в средата на юли, от 13 до 23 юли. Доставките на газ през "Северен поток" през 2021 г. са на нивото на исторически рекордната 2020 г. - 59,2 млрд. куб. м. Тази година обаче западните партньори на Русия сами затрудниха доставките по тръбопровода. На 14 юни например "Газпром" трябваше да намали износа на газ по "Северен поток" заради ненавременното връщане на газовите помпи на Siemens от Монреал след ремонт поради канадските санкции срещу Русия.

Поради тази причина "Северен поток" през цялото време работи само с 40 % от максималния си капацитет, което застрашава плановете за запълване на газохранилищата не само в Германия, но и в целия ЕС. В момента те са запълнени на повече от 60% при цел от 80% за зимата на 2022-2023 г., като по време на ремонта темпът на запълване вероятно ще се забави значително.

И макар че на 9 юли Канада реши след многобройни искания от ФРГ и разговори с нейното ръководство да върне ремонтираната турбина Siemens, срокът на тази доставка остава неизвестен. Германските власти продължават да се опасяват, че Русия ще прекрати доставките на газ след приключване на ремонта на "Северен поток".

За времето на работата по "Северен поток" единственият маршрут за доставки на руски газ за Западна и Централна Европа остава единствената транзитна линия през Украйна, през която украинската страна наскоро потвърди заявки за едва около 40 млн. куб. м на ден. Доставките на газ по "Турски поток" и "Син поток" (и двата претърпяха планирани ремонти през май и юни) са предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа. /БГНЕС