Шаленберг: Не бива да се допуска Афганистан да става развъдник на тероризъм

Трябва да се направи всичко възможно, за да не се допусне Афганистан да се превърне в развъдник на тероризъм. Това заяви днес министърът по европейски и външни работи на Австрия Александър Шаленберг по време на съвместната пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, който е на посещение във Виена.

Сергей Лавров и Александър Шаленберг

„Международната общност трябва да направи всичко възможно, за да не допусне Афганистан да се превърне отново в инкубатор на международен тероризъм”, каза той.

Шаленберг определи афганистанския проблем като „най-острия въпрос в международния дневен ред”.

Трябва да бъде предотвратена и огромната миграционна вълна. Трябва да окажем помощ на афганистанците и да допуснем миграционната вълна да стигне до нашите граници, подчерта австрийският външен министър.

Лавров, от своя страна, заяви, че след края на военната кампания в Афганистан основният извод е, че „не трябва никого да учим как да живее, още повече да го принуждаваме насила”. „Видяхме и в Либия, и в Сирия, и в Ирак, и в Афганистан, че американците искаха да ги принудят да живеят така, както американците смятат за правилно. Нека всеки се занимава със своите проблеми – всяка държава си има достатъчно такива”, каза още руският външен министър.

Според него, след действията на САЩ в изброените държави заплахата от тероризъм в света се е увеличила, нараснал е обемът на наркотрафика, засилиха се миграционните проблеми, включително в Европа.

„Не трябва да се месим в чужди работи. Не трябва да използваме сила в нарушение на Устава на ООН”, заключи Лавров. /БГНЕС