Шифрин се завърна с победа, но е извън битката за големия глобус

Американката Микаела Шифрин демонстрира класа, след като се завърна с победа след близо месец и половина отсъствие от Световната купа по алпийски ски заради контузия. Петкратната носителка на големия кристален глобус спечели слалома в Оре, Швеция.

Шифрин, която с днешния си успех си осигури осма титла в слалома, отвя конкуренцията и остави на повече от секунда всичките си конкурентки. Най-близо до победителката се доближи хърватката Жринка Лютич (+1,24 секунди), а топ 3 допълни Мишел Жизин от Швейцария (+1,34 секунди).

Шифрин пропусна ключова част от сезона, след като падна лошо по време на спускането в Кортина д'Ампецо в края на януари. На този етап тя имаше 340 точки преднина в генералното класиране, но сега тя изостава с толкова след днешния си успех. Опитната швейцарка Лара Гут-Бехрами се възползва от отсъствието на доминаторката в Световната купа и записа пет победи и още три подиума в последните седмици, за да се доближи до втора титла в кариерата си.

Още вчера стана ясно, че Шифрин няма как да навакса пасива си, тъй като не е готова да стартира в двете скоростни дисциплини на финалите в Заалбах през следващите две седмици. Тя ще започне в слалома и евентуално в гигантския слалом, с което ще може да вземе още максимум 200 точки. Така единствената конкурентка на Гут-Бехрами е италианката Федерика Бриньоне, но и нейните шансове са минимални, тъй като тя изостава с 282 точки.

Финалите в Заалбах ще се проведат на 16-17 март (слалом и гигантски слалом) и на 22-23 март (Супер-Г и спускане). /БГНЕС