Шведският премиер прие покана за разговори с Орбан

Министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон прие предложението на унгарския си колега Виктор Орбан за провеждане на разговори, съобщи „Гардиън“.


Парламентът на Унгария все още не е ратифицирал членството на Швеция в НАТО, което подхранва разочарованието на целия алианс, тъй като Будапеща многократно обещаваше да не бъде последната, която ще подпише.

По-рано през седмицата Орбан изпрати писмо до шведския си колега с предложение за среща.

„Съгласен съм с Вас, че един по-интензивен политически диалог между нашите страни би бил от полза. Както споменахте, има няколко въпроса от общ интерес - в двустранен план със сътрудничеството ни по отношение на изтребителите "Грипен"; в ЕС с оглед на предстоящото Ви председателство; и разбира се, в рамките на НАТО като съюзници“, заяви Кристерсон.

„Завършването на процеса на ратификация на членството на Швеция в НАТО в унгарския парламент ще създаде солидна основа за напредък в двустранните ни отношения и за укрепване на взаимното разбирателство и доверие“, добави главата на шведското правителство. .

Вчера Унгарският премиер заяви, че ще настоява парламентът да гласува в подкрепа на членството на Швеция. Днес обаче председателят на унгарския законодателен орган заяви, че няма спешност по този въпрос.

Орбан доминира в управляващата партия "Фидес" и депутатите внимателно следват указанията му, което кара много западни съюзници да се съмняват в искреността на твърденията на унгарското правителство, че забавянията са извън техния контрол. /БГНЕС