Швейцарската Glencore напуска "Руснефт"

Швейцарският търговец Glencore ще може да сключи сделката за излизане от капитала на петролната компания "Руснефт" след повече от 20 години притежаване на акции, след като съответното разрешение беше подписано от президента на Руската федерация. Според участниците на пазара стойността на 23,5% от акциите на "Руснефт" е намаляла, откакто сделката беше договорена в края на 2021 г. Източници на ТАСС смятат, че получателите на акциите ще бъдат, както първоначално бе планирано, структури, близки до основателя на "Руснефт" Михаил Гуцериев.


Президентът Владимир Путин е разрешил сделки с акции на "Руснефт", като съответната заповед е публикувана на официалния уебсайт на Кремъл на 2 февруари. Документът дава възможност за сключване на сделката по излизането от компанията на швейцарския търговец Glencore, който от началото на 2000 г. участва в създаването на "Руснефт", предоставяйки заеми на нейния основател Михаил Гуцериев. Glencore беше и фактически монополен купувач на суровините, произвеждани от "Руснефт". Делът на търговеца в капитала на дружеството в един момент достига почти 50%. Но през 2016 г. делът на швейцарската компания беше разреден до 24% в резултат на допълнителна емисия акции в рамките на подготовката на "Руснефт" за първично публично предлагане.

В момента Glencore, чрез своята структура Rambero Holding, притежава 23,46% от уставния капитал на "Руснефт" (31,28% от обикновените акции). Glencore реши да се оттегли от "Руснефт" още през 2021 г.

Страните възнамеряваха да приключат сделката през първата половина на 2022 г., но началото на военните действия в Украйна и ограниченията за изтегляне на чуждестранен капитал от Русия изискваха продължителни одобрения.

"Разрешението за извършване на сделките позволява да се преведат средства по сметките на новия собственик и по този начин да се финализира сделката по продажбата на дела на чуждестранния акционер, както и да се продължи редомициализацията", заяви събеседникът на ТАСС, запознат със ситуацията. Според него купувач няма да бъде самият Михаил Гуцериев, който отдавна няма контрол в "Руснефт", а структури, близки до бизнесмена./БГНЕС