Си Ен Ен: Европа не дава на Украйна постоянство

Решението на Европейския съюз да започне преговори с Украйна за присъединяване към блока е едновременно осезаема стъпка напред и важен символичен момент. Украинският президент Володимир Зеленски прекара последните няколко дни в разговори с европейските си колеги за това колко важно е присъединяването към ЕС за Украйна.


Но празненствата в Киев бяха помрачени, когато само няколко часа по-късно ЕС съобщи, че не е успял да постигне споразумение за изпращане на нов транш от 55 млрд. долара за финансиране на Украйна.

Това е нещо повече от просто пропуск за Украйна. Тя идва след месеци на опасения сред украинските и други европейски служители, че Западът - толкова единен в своята подкрепа за Украйна от февруари 2022 г. насам - най-накрая се е уморил от безкрайните разговори за подпомагане на Украйна.

Отделните моменти имат значение в дипломацията, разбира се. Символичните моменти все пак означават нещо и решението за започване на преговори за присъединяване с Украйна ще е изпратило послание до Кремъл. Но контекстът, в който се случва отделният момент, често има по-голямо значение.

През последните няколко месеца, особено след като конфликтът между Израел и Хамас отвлече вниманието от Украйна, официалните лица почувстваха по-силно общата умора на Запада от Украйна. Споровете за парите в САЩ се съчетаха със споровете в Европа по начин, който създава цялостна картина на умора на Запада.

Именно в този контекст трябва да се разглеждат съобщенията на ЕС.

Да, присъединяването към блока е ключов приоритет, но сложните процедури на ЕС означават, че това може да отнеме повече от десетилетие и изисква войната да приключи по един или друг начин. Това означава, че военновременната Украйна никога няма да се възползва от членството в ЕС, каквото и да се случи през следващото десетилетие.

И като се има предвид колко трудно беше постигнато споразумението, важно е да се помни, че по време на целия процес на присъединяване ще има достатъчно възможности за отделните държави да се противопоставят - най-вече Унгария. Всяка страна, която в момента е нетен получател на средства от ЕС, ще бъде в по-лошо положение, ако Украйна се присъедини към блока, докато нетните платци ще увеличат членския си внос. Европа подкрепя Украйна, разбира се, но парите говорят в ЕС.

Невъзможността на ЕС да постигне споразумение за финансиране вероятно представлява по-непосредственият проблем за Украйна, тъй като, честно казано, Киев се нуждае от пари, за да продължи да води тази война.

Но както съобщенията за парите, така и тези за присъединяването разкриват най-големия политически проблем за Украйна в Европа: последователността.

От известно време официални лица в цяла Европа информират всеки, който иска да слуша, че в крайна сметка най-важното за Украйна в момента е последователността. На чисто практическо ниво Украйна трябва да знае кога и колко пари ще получи.

На политическо ниво Украйна трябва да знае точно колко солидна е подкрепата на основните ѝ съюзници и къде са слабите звена. Отлагането на плана за финансова подкрепа за следващата година не означава, че отказалите се от него внезапно ще променят мнението си. По-вероятно е те да намерят други причини да играят политически игри.

Непоследователността на съюзниците през последните няколко месеца има отрицателно въздействие върху Украйна. В света на геополитиката това се равнява лошо за Украйна, следователно добро за Русия.

Ситуацията не е непоправима, настояват дипломати и официални лица. Но тя изисква последователност във всичко - от реториката до действията. А положителните резултати от ЕС преди няколко дни са значително по-малко от негативните, свързани с непоследователността на Европа. /БГНЕС