Си Цзипин: Ерата на националното унижение на Китай е в миналото

Китайските власти трябва да превърнат Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) в една от най-силните въоръжени сили в света за защита на националните интереси на КНР, заяви генералният секретар на Централния комитет на ККП и президент на Китайската народна република Си Цзинпин на церемония в чест на 100-годишнината на Китайската комунистическа партия (ККП), съобщава ТАСС.

„НОАК трябва да се превърне във въоръжена сила от световна класа с още по-високи способности, за да може надеждно да защитава суверенитета, сигурността и интересите на развитието на страната“, каза държавният глава.

"Извличайки уроци от миналото и защитавайки нашето бъдеще, е необходимо да се ускори модернизацията на националната отбрана и въоръжените сили. Силната държава трябва да има силна армия, само мощни въоръжени сили могат да гарантират националната сигурност", добави той.

В края на 2015 г. китайските власти започнаха мащабна реформа на въоръжените сили, която много местни и чуждестранни експерти нарекоха „най-радикалната“ в историята на НОАК. В допълнение към намаляването на броя на въоръжените сили с 300 хиляди души до 2 милиона военнослужещи са настъпили сериозни промени в организационната структура на НОАК и системата за командване и контрол.

Според президента на Китайската народна република Китай ще се поучи от положителния опит на други страни, но не приема „арогантни учения“, отправени към себе си.

"Искаме да се поучим от постиженията на други култури и да приветстваме полезни предложения и добронамерени критики. Ние обаче отхвърляме арогантните учения от онези, които се представят за ментори", каза той.

"Китайската комунистическа партия и китайският народ ще следват уверено пътя, който са избрали за себе си, и твърдо ще вземат съдбата си в свои ръце за развитието на Китай и неговото движение напред", добави държавният глава.

Си Цзинпин каза, че ерата на националното унижение и налагането на нечия чужда воля върху Китай е завинаги в миналото.

"След триумфирането на Новата демократична революция ерата на полуколониалното и полуфеодалното общество на стария Китай, ерата на свободно течащия пясък, приключи. Това сложи край на времената, когато световните сили налагаха неравностойни договори върху Китай и империалистите имаха изключителни права тук ", каза той.

"Това послужи като определящо условие за великото национално възраждане на китайската нация. Героичната и упорита борба на Китайската комунистическа партия и китайския народ тържествено провъзгласи на целия свят: китайската нация стана на крака и времето когато китайският народ остави другите да контролират съдбата им, ерата на унижението, безвъзвратно си отиде “, каза държавният глава.

ККП е основана по време на възхода на революционното движение, базиран на идеите на марксизма-ленинизма; първият конгрес се провежда незаконно от 23 юли до 5 август 1921 г. Той започна в Шанхай и завършва на езерото Нанху в района на град Джиасин, където участниците са принудени да се преместят, след като властите научават за събитието. На тази ключова среща присъстват 13 души, включително бъдещият китайски лидер Мао Цзедун (1893-1976) и двама чуждестранни представители на Коминтерна. След това делегатите определят официалното име на партията и приемат първата й програма./ БГНЕС