Силен ръст на турската икономика през второто тримесечие

Икономиката на Турция отбеляза силен растеж през второто тримесечие, стимулиран от сектора на услугите, потреблението на домакинствата и износа, показват оценки на статистическото бюро.

През трите месеца до юни турската икономика е нараснала със 7,6% спрямо същия период на миналата година, което е подобно темпо на първите три месеца, когато растежът беше 7,5%.

В сравнение с предходните три месеца растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) се ускори значително - от 0,7 на 2,1 процента, предаде Хина, като се позова на ДПА.

Най-голяма подкрепа за растежа през второто тримесечие оказват финансовият и застрахователният сектор, където дейностите са скочили с 26,6 на сто спрямо същия период на миналата година.

Съществен положителен принос за БВП има и секторът на услугите, където дейностите отбелязват ръст от 18,1 на сто, и професионалните, административни и спомагателни дейности с ръст от 11 на сто. Сред другите важни компоненти на БВП е крайното потребление на домакинствата, което отбеляза двуцифрен темп на растеж от 22,5 процента спрямо същия период на миналата година.

Крайното потребление на държавата и брутните инвестиции в основен капитал също се увеличават, съответно с 2,3 на сто и 4,7 на сто.

Данните на статистическата служба също показват двуцифрен ръст на износа, от 16,4 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година, и ръст на вноса, но със значително по-нисък темп от 5,8 на сто. /БГНЕС